Južni Jadran „miriše” na naftu

Izvor: Politika, Beta, 03.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni Jadran „miriše” na naftu

Platforma sa koje će džinovska svrdla bušiti morsko dno biće postavljena južno od Ulcinja, a tender kojim će se tražiti partner za ovaj posao biće raspisan u aprilu

Ulcinj – Traganje za naftom u podmorju južnog Jadrana biće nastavljeno.Platforma sa koje će džinovska svrdla bušiti morsko dno biće postavljena južno od Ulcinja,na takozvanom bloku 3,koji su dosadašnja seizmička i druga istraživanja označila kao potencijalno nalazište.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ekonomije u crnogorskoj vladi Branimir Gvozdenović najavio je raspisivanje tendera u aprilu kojim će se tražiti partner za ovaj posao.

Za sada je izvesno da na tom području postoje nalazišta gasa,a gotovo uvek tamo gde je gas ima i nafte.Ukoliko je bude u komercijalnim količinama,počeće njena eksploatacija.

Traganje za naftom u podmorju južne obale počelo je sedamdesetih godina. Započeto je,zajedno s američkim firmama koje su snosile sav rizik istrage nekoliko bušotina.Na bušotini označenoj kao „Južni Jadran 3”,američka kompanija „Ševron” je obavila petomesečna istraživanja.Početkom 1982. na oko tridesetak kilometara južno od Herceg Novog,otkrivena je nafta.Nalazište je nažalost bilo tanko,pa nije postavljena platforma za eksploataciju koja je inače veoma skupa.

Pre pet godina britanska kompanija „Ramko” obavila je istraživanja u podmorju ulcinjske rivijere.Ova firma je u međuvremenu propala pa je svoj udeo ustupila vlasniku kotorskog „Jugopetrola” grčkoj kompaniji „Helenik petroleum”.

Za naftom se u Crnoj Gori traga još od 1949. kada je u Baru formirano preduzeće „Nafta Crna Gora”,koja je tragala za „crnim zlatom”.Postavljene su bušotine u Buljarici kod Petrovca na moru,Crmnici,Grahovu,u Župi nikšićkoj i na drugim lokalitetima.Posle šesnaest godina istraživanja su prekinuta iako je nafta „mirisala” na više mesta.Tadašnja tehnologija omogućavala je bušenje do četiri kilometra dubine.

Posle duge pauze osamdesetih godina za naftom na kopnu se tragalo u uvali Valdanos kod Ulcinja.Tada su domaće jugoslovenske kompanije bušile dno na dubini iznad pet kilometara,ali nafta nije potekla.

S. Gregović

[objavljeno: 04/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.