Juratović: Molim za oprost i razumevanje

Izvor: RTS, 16.Apr.2015, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juratović: Molim za oprost i razumevanje

Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke Josip Juratović izrazio je žaljenje što je došlo do nesporazuma zbog njegovih izjava i objašnjava da ne želi da ospori pravo glasa manjinskim zajednicama u Hrvatskoj, ali i ocenio da Srbija čini mnogo na svom putu evropskih integracija pod strašno teškim uslovima.
Josip Juratović je objasnio kako je mišljenja da ljudi koji ne žive u Hrvatskoj ne bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da odlučuju kako će građani te zemlje i pod kojim uslovima u njoj živeti, i naglasio na time nije osporio Srbima niti bilo kojoj manjini pravo na izbore u Hrvatskoj, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, podrazumeva se da svi građani Hrvatske koji tamo žive ili samo privremeno borave u inostranstvu imaju pravo glasa.
"Ja sam mišljenja da je potpuno normalno da manjine budu poslanici i članovi vlade, što je u Hrvatskoj i u Srbiji činjenica. To je znak za zrelo građansko demokratsko društvo", poručio je Juratović naglašavajući da je suvereni zastupnik izborne jednice Hajlborn u nemačkom Bundestagu i da su njegove izjave lični stavovi, a ne stranke kojoj pripada, niti vlade Republike Nemačke.
Upitan da li planira da se izvini za izjave posebno ministru Aleksandru Vulinu, on je rekao "da se ne slaže s političkim izjavama gospodina Vulina u vezi sa srpsko-hrvatskim odnosima", ali da je, kada se radi o nesporazumima, uvek spreman na dijalog.
"Ako dođem do zaključka da sam pogrešio, spreman sam da se i javno izvinim. Sigurno je reč idiot neprikladna i nikako s tim nisam hteo da uvredim političku elitu u Srbiji. Ali molim za oprost i razumevanje što se meni i meni sličnima u Hrvatskoj i u Srbiji, te na području regiona Zapadnog Balkana, u dugogodišnjoj iscrpnoj borbi za mir i razumevanje među narodima, od takvih incidenata kao što su u vezi sa Šešeljevom rasističkom retorikom, a na drugoj strani o ćiriličnim tablama u Vukovaru, može desiti da na trenutak pukne film", rekao je član Spoljnopolitičkog odbora nemačkog Bundestaga.
Juratović je dodao da Srbija čini mnogo na svom putu evropskih integracija pod strašno teškim uslovima.
"I ja sam upravo sa kolegama iz vladajućih stranaka neumorno angažovan da se Srbiji što bolje olakša put ka evropskim integracijama. Hrvatska, kao nova članica EU, može taj put Srbije ka Uniji da olakša. I zato je meni lično bitna pozitivna klima između dve zemlje koja će osigurati, mir, stabilnost i prosperitet građana obe zemalje i celokupnog regiona", poručio je nemački poslanik.
Upitan da li postoje stalno novi uslovi koji se postavljaju Srbiji na putu u EU, Juratović je istakao da su to samo spekulacije i da, što se Bundestaga tiče, postoji jasan stav sa kojim poglavljima i pod kojim uslovima se mogu otvoriti pregovori o prvim poglavljima.
"Međutim, ja sam takođe mišljenja da mnoge reforme Srbija može i mora da sprovodi radi sebe, a ne radi EU, kako bi mogla bolje institucionalno da funkcioniše i stvori okvire za bolju budućnost. Uz pomoć mojih kolega iz nemačkog Bundestaga, te mnogobrojnih nemačkih i evropskih organizacija i inicijativa u Srbiji lično ću se i dalje zalagati da se srpskoj vladi, a pogotovo srpskim građanima pomogne da što pri uđu u porodicu EU gde im je i već odavno mesto", naglasio je Juratović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.