Junker: Dodatno ispitati slučaj vina teran

Izvor: RTS, 03.Mar.2017, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker: Dodatno ispitati slučaj vina "teran"

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je u četvrtak kako očekuje da Evropska komisija povuče odluku kojom se Hrvatskoj dozvoljava upotreba naziva vina "teran", a predsednik Komisije Žan Klod Junker je uzvratio da prvo treba proveriti istinitost slovenačkih tvrdnji kojima se to osporava.
"Očekujemo da će Evropska komisija zaustaviti postupak prihvatanja delegiranog akta kojim se Hrvatskoj priznaje izuzetak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u odnosu na slovenački 'teran', koji ima evropsku zaštitu geografskog porekla", rekao je slovenački premijer.

Slovenački vinari s Krasa i ministarstvo poljoprivrede poslednjih dana su u Briselu snažno lobirali da Evropska komisija odustane od predloga da se vino iz Istre koje se proizvodi od grožđa teran može prodavati pod nalepnicom "Hrvatska Istra – teran".
Na pitanje o "teranu", koje mu je postavljeno na konferenciji za novinare nakon susreta s Cerarom, o tome da li je Evropska komisija od strane Hrvatske bila "obmanuta" i kako će sada postupiti, Junker je odgovorio da najpre treba ispitati slučaj.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Svađa SLO i HR oko vina, Junker proverava

Izvor: B92, 03.Mar.2017

Slovenački premijer Miro Cerar kaže kako očekuje da EK povuče odluku kojom se Hrvatskoj dozvoljava upotreba imena vina teran...A predsednik Komisije Žan Klod Junker je uzvratio da prvo treba proveriti istinitost slovenačkih tvrdnji kojima se to osporava..."Očekujemo da će Evropska komisija zaustaviti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.