Božo Petrov: Hrvatska neće učestvovati u sramnoj arbitraži

Izvor: RTS, 03.Mar.2017, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božo Petrov: Hrvatska neće učestvovati u sramnoj arbitraži

Predsednik hrvatskog Sabora Božo Petrov je, komentarišući izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da ta institucija podržava arbitražni proces, poručio da Hrvatska neće učestvovati u arbitražnim postupcima sa Slovenijom iza kojih stoje sramna dela pojedinih članova.
Sabor je jednoglasnom odlukom u julu 2015. odlučio da se Hrvatska povuče iz arbitraže o rešavanju graničnog spora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa Slovenijom pošto se pokazalo da su se slovenački arbitar Jernej Sokolec i predstavnica slovenačke vlade Simona Drenik tajno dogovarali o toku arbitražnog postupka, podseća Hina.

"Hrvatska neće učestvovati u arbitražnim postupcima iza kojih stoje sramna dela pojedinih članova", rekao je Petrov.
Junker je juče za slovenčku agenciju STA, uoči posete Sloveniji, rekao da Evropska komisija "podržava arbitražni proces koji je u interesu obeju strana" i da se "nada da će obe strane u potpunosti bez uslovljavanja poštovati odluku arbitraže kada do nje dođe".
"Bilo bi vrlo zanimljivo videti da li bi gospodin Junker, ili bilo koji drugi član EU, na takav način komentarisao nešto kada bi to bilo u njegovoj zemlji", dodao je Petrov.
Potpredsednik hrvatske vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir ocenio je juče da je neprihvatljiv stav Junkera da je nužno da Hrvatska prihvati arbitražni postupak u graničnom sporu sa Slovenijom.
Štir je poručio da je, posle odluke Hrvatskog sabora da se ta zemlja povuče iz arbitraže, to pitanje sada isključivo stvar bilateralnog dogovora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.