Josipović smiruje strasti

Izvor: Politika, 07.Okt.2010, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović smiruje strasti

Većina (Hrvati) treba da pazi da ne povredi svoje sugrađane Srbe, ali i manjina (Srbi) mora činiti isto u odnosu na Hrvate, piše hrvatski predsednik povodom teksta u srpskom magazinu

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 7. oktobra – Prozivanja i prepucavanja zbog naslovne stranice srpskog nedeljnika „Novosti” u Zagrebu nastavljaju se i danas.

Dok jedni smatraju da su naslovom „Obadva, obadva su pala” i slikom dva hrvatska „miga 21” koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nedavno pali kod Slunja povređeni osećaji većine Hrvata i boraca za njenu nezavisnost, u redakciji „Novosti” se brane da nikog nisu hteli da povrede.

Danas se ponovo oglasio i predsednik Ivo Josipović. Na svom „Fejsbuk” profilu, preko kojeg redovno kontaktira s građanima, napisao je:

„Puno je truda uloženo u popravljanje odnosa Hrvata i Srba i u to da svi građani, bez obzira na nacionalnosti, uživaju sva prava i slobode. To je prevažan interes Hrvatske. Neoprezan tekst ili naslovnica može ga ugroziti. Većina (Hrvati) treba paziti da ne povredi svoje sugrađane Srbe, ali i manjina (Srbi) mora činiti isto u odnosu na Hrvate. Svako pozivanje na nasilje, pretnje, omalovažavanja, opasni su i štetni.“

U „Novostima“ kažu da je cela priča pogrešno shvaćena i za aferu optužuju ministra odbrane Vukelića, načelnika Glavnog štaba Hrvatske vojske Lucića i predsednika Hrvatskog helsinškog odbora Čička.

„Novosti“ su u današnjem broju ponovile spornu naslovnu stranicu, ali ovaj put s crvenom podlogom (u prošlom broju je bila s crnom), s napomenom: „Za Čička i sve one koji nisu shvatili”.

U pratećem komentaru, koji potpisuje „glavni stožer Novosti”, objašnjava se da je „naslovnica kritika današnjeg stanja u Oružanim snagama, za koje su odgovorni Vukelić i Lucić”, a oni su zajedno s Čičkom „iskoristili činjenicu što novine izdaje srpska zajednica u Hrvatskoj kako bi svojim reakcijama postavili priču u etno-nacionalistički ključ i time provocirali nove sukobe”.

Oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo koje izražava veliku zabrinutost zbog anonimnih pretnji novinarima „Novosti”: „Loše je i opasno kada medije kritikuje vojska, koja ja naslovnicu ’Novosti’ okarakterisala ’uvredljivom za pripadnike Oružanih snaga, za sve branitelje i sve dobronamerne građane’.“

„Vojne institucije tako javno prosuđuju koji su hrvatski građani dobronamerni, a koji nisu, odnosno koji su neprijatelji”, upozoravaju iz HND-a i podsećaju da je doslovno isti telop „Obadva su pala“ imao i udarni dnevnik HTV-a na dan pada vojnih aviona, a da tada niko nije reagovao.

R. Arsenić

objavljeno: 08.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.