Josipović o pomirenju u regionu

Izvor: S media, 03.Sep.2011, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović o pomirenju u regionu

Uoči susreta s italijanskim predsednikom Ðorđom Napolitanom večeras u Puli, hrvatski predsednik Ivo Josipović uporedio je procese pomirenja Hrvatske sa Italijom i Srbijom, istakavši da je Hrvatska dobar partner svima koji žele pomirenje.

U razgovoru za “Novi list”, hrvatski predsednik Ivo Josipović je rekao da je ponosan što se Hrvatska, nakon svega što se dogodilo na prostoru bivše Jugoslavije, nalazi u središtu, kao dobar partner svima u regionu koji žele >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pomirenje.

“Ujedno sam zbog promenjenih istorijskih i političkih okolnosti uveren da će za proces pomirenja s našim istočnim susedima biti potrebno daleko manje vremena”, rekao je Josipović, istakavši da je taj proces u korist i za dobro “i njima i nama”.

Josipović je kazao da će Hrvatska i Italija poštovati Osimske sporazume, podsetivši da je prilikom Napolitanove posete Zagrebu u julu ove godine Italija napokon prihvatila da joj Hrvatska plati 35 miliona evra odštete.

Josipović: Političari da zahvale umetnicima

Obraćanjem Josipovića nastavljen samit u Viminacijumu (VIDEO)

Tadić i lideri regiona pevali uz tamburaše!

"Ta isplata još nije realizovana, ali ne sumnjam da su naši odnosi došli do nivoa s koga taj problem može biti vrlo brzo rešen. Uostalom, ima li ijednog razloga da sumnjamo u Napolitanove reči", rekao je Josipović.

On ističe da "novac u problemskom okviru Osimskih i Rimskih sporazuma ionako nije najvažniji". Zato je, dodao je, Italija odbijala da prihvatiti novac koji su joj Hrvatska i Slovenija, a ranije Jugoslavija, nudile.

Hrvatski predsednik je večerašnji susret sa Napolitaom u Puli ocenio “jednim malim korakom za veliku priliku zajedničkog život u Evropi.

Josipović i Napolitano će se u Puli sastati s predstavnicima italijanske zajednice, a nakon toga će se obratiti javnosti zajedničkom izjavom. Oni će potom u pulskoj Areni prisustvovati koncertu “Hrvatska i Italija zajedno u Evropi”.

(Novi list)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.