Josipović i Peres u Jasenovcu

Izvor: B92, Tanjug, 25.Jul.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović i Peres u Jasenovcu

Zagreb -- Predsednici Izraela i Hrvatske Šimon Peres i Ivo Josipović posetili su spomen područje Jasenovac i poklonili se žrtvama nekadašnjeg ustaškog logora.

Dvojica predsednika su naveli da je reč o mestu strašnog zločina i sramote.

"Ovaj logor je drugačiji od svih drugih jer žrtve nisu bili samo Jevreji, ali je drugačiji i po brutalnosti. Žrtve su ubijane noževima, čekićima, kamenjem. To je bila demonstracija sadizma", rekao je Peres, dodajući da nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << važno da li je ubijeno 100 000 ljudi ili jedan čovek.

Šimon Peres je naveo da kao Jevrejin ne može da dođe u Jasenovac, a da ne bude "dirnut".

Izraelski predsednik je dodao da su fašisti, nacisti i ustaše ostavili nasleđe sramote.

"Nije dovoljno ne zaboraviti, nego treba i podučavati o tragediji koja truje dostojanstvo i onih ubijenih i onih koji su preživeli", naveo je Peres.

Predsednici Hrvatske i Izraela ispred spomenika Jasenovački cvet (Tanjug)

Obraćajući se hrvatskom predsedniku, Peres je rekao da zna da se on zauzima za to da antifašizam i antinacizam ne ostanu samo na stranicama istorijskih knjiga nego da to bude obaveza i poziv za sve.

"Možemo da stvorimo humanu civilizaciju punu poštovanja za ljudski život", rekao je izraelski predsednik.

Peres je kritikovao predsednika Irana zbog negiranja holokausta, ocenivši da se time opravdava nastavak ubijanja. Prema njegovim rečima, postoji samo jedan autoritet koji ima pravo da oduzme život, a to je Bog.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je Jasenovac mesto suočavanja s prošlošću i mesto strašnog zločina.

"Prošlost je bila teška i bolna, ali moramo da izvučemo pouke da bi naše sutra bilo bolje i da se strahote koje su se dogodile ovde i na mnogim drugim mestima nikad ne ponove", naveo je hrvatski predsednik.

Josipović je podsetio da su u Jasenovcu zločinačke ustaške vlasti ubile brojne Srbe, Jevreje, Rome i Hrvate samo zato što su bili drugačiji.

Dodao je da je u Hrvatskoj bio i jedan od najjačih antifašističkih pokreta i da je antifašizam još jedna veza između Hrvatske i Izraela.

Peres je u Jasenovcu učestvovao u molitvi za mrtve koju su predvodili hrvatski rabini Kotel Da Don i Lucijan Prelević, a nakon toga dvojica

predsednika su položila vence na spomenik Jasenovački cvet.

Poboljšanje odnosa Hrvatske i Izraela

U Zagrebu se ocenjuje da je poseta izraelskog šefa države dokaz intenzivnijeg odnosa Hrvatske i Izraela, kao i da je odlazak u Jasenovac kruna njegove posete.

Odnosi Hrvatske i Izraela zahladneli su u vreme vladavine bivšeg predsednika Franje Tuđmana zbog njegovog umanjivanja broja ubijenih Jevreja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, ali su poboljšani dolaskom na vlast bivšeg predsednika Stjepana Mesića koji je osudio ustaške zločine.

Hrvatsku i Jasenovac je 2003. posetio tadašnji predsednik Izraela Moše Kacav.

Peres je u Hrvatsku stigao iz Slovenije, gde je sa tamošnjim zvaničnicima razgovarao o jačanju bilateralnih odnosa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.