Josipović dao mandat Milanoviću

Izvor: B92, 14.Dec.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović dao mandat Milanoviću

Zagreb -- Hrvatski predsednik dao Zoranu Milanoviću, čelnoj ličnosti Kukuriku koalicije i lideru Socijaldemokratske partije, mandat za sastavljanje nove vlade.

Ivo Josipović, koji je danas u svom sedištu na Pantovčaku, primio šefove ove koalicije i Milanovića, rekao je da Milanović ima 30 dana da predstavi vladu i program.

Po rečima Milanovića, "mandat je velika obaveza i čeka nas veliki posao da izvučemo Hrvatsku iz krize", a jedini način za to je privredni rast, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je on, dodavši da treba vratiti poverenje u sistem.

Razgovoru s predsednikom prisustvovali su, pored Milanovića, šefovi Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić, Istarskog demokratskog sabora Ivan Jakovčić i Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja - stranaka koje imaju većinu u Saboru.

Prema konačnim, potpunim rezultatima, Kukuriku koalicija na izborima je osvojila 80 mandata, od ukupno 151, odnosno dovoljno poslaničkih mesta za predlaganje mandatara vlade.

Državna izborna komisija je nakon izbora primila deset žalbi koje je odbila, pa su juče mogli biti proglašeni konačni rezultati izbora.

"Neću, kao sa Kosorkom, stvari da rešavamo preko medija"

(Fonet, arhiva)

"Kukuriku koalicija je u predizbornom razdoblju dala svoj plan, a građani očekuju da se taj plan i ostvari, pre svega, jačanje privrede kako bi se izašlo iz krize", rekao je Josipović u razgovoru za Hrvatsku televiziju.

Josipović kaže da očekuje i bolju saradnju vlade s predsedničkim kabinetom, posebno u domenu oružanih snaga i spoljne politike.

"Osim završetka evropskog puta, potrebno je ojačati saradnju s nekim zemljama van Evrope koje imaju veliki potencijal, ali i jačati regionalnu saradnju u smislu uklanjanja repova iz nedavne prošlosti, pre svega sa Srbijom", rekao je predsednik Hrvatske .

Na pitanje hoće li dati podršku premijeru kad bude sprovodio bolne rezove, Josipović je rekao da je ustavna dužnost predsednika i vlade da sarađuju i da će ta saradnja svakako postojati.

Josipović komunikaciju s Milanovićem vidi drugačijom nego sa dosadašnjom permijerkom Jadrankom Kosor. "Možda to neće ići preko medija kao do sada, već će se neke stvari moći rešiti u četiri oka", rekao je Josipović.

On smatra da će odnos između predsednika i Vlade zavisiti od kvaliteta i racionalnosti mera koje će vlada predlagati.

"Uveren sam da vlada želi da sve mere budu najbolje što mogu biti, a dok god tako i bude, imaće moju podršku", rekao je presednik.

Pozive nekim njegovim savetnicima i službenicima da uđu u vladu, Josipović je ocenio kao priznanje svom kabinetu. "Ako ih žele u budućoj vladi, znači da ih smatraju kvalitetnima", rekao je i dodao da je Hrvatska mala zemlja u kojoj se ne sme razbacivati kvalitetnim kadrom.

On je ocenio da je, uprkos proceduri koja zahteva vreme, imenovanje novih ambasadora do kraja januara realan rok.

Biografija najmlađeg premijera Hrvatske

Milanović je rođen u Zagrebu 30. oktobra 1966. gde je proveo detinjstvo i završio prvo Centar za upravu i pravosuđe (CUP), a onda i Pravni fakultet, gde je diplomirao kao izvrstan student i dobitnik rektorove nagrade, nakon što je postigao velik uspeh na takmičenju iz međunarodnog prava u Hagu.

Nakon studija, Milanović se zaposlio kao pripravnik na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a 1993. odlazi u Ministarstvo spoljnih poslova.

Kao predstavnik OEBS-a 1994. odlazi u mirovnu misiju u tada ratom zahvaćeni Nagorno Karabah u Azerbejdžanu, a 1996. imenovan je za savetnika u hrvatskoj misiji u EU i NATO-u u Briselu, gde je 1998. završio postdiplomske studije evropskog i komparativnog prava i stekao titulu magistra.

Krajem 1999. sa suprugom Sanjom Musić Milanović vraća se u Zagreb, gde se učlanio u SDP. Nakon što je ta stranka izgubila parlamentarne izbore, Milanović 2004. godine stavlja na raspolaganje svoj mandat pomoćnika ministra spoljnih poslova i na poziv tadašnjeg predsednika i osnivača SDP-a Ivice Račana dolazi u stranačku centralu, gde postaje član novoosnovanog Izvršnog odbora stranke i međunarodni sekretar s posebnim zaduženjem održavanja kontakata s drugim političkim strankama.

Obavlja dužnosti u partijskoj hijerahiji do aprila 2007. i do smrti Ivice Račana, koji ga je preporučio kao svog naslednika.

Pre vanrednih unutarstranačkih izbora, Milanović je uskoro objavio svoju kandidaturu za šefa stranke. Početkom juna 2007. je na 10. vanrednoj izbornoj konvenciji stranke, s osvojenih 825 od ukupno 1.500 glasova stranačkih delegata, izabran za predsednika SDP-a pobedivši Milana Bandića i Tonina Piculu u prvom, a Željku Antunović u drugom izbornom krugu.

Čelno mesto u SDP-u potvrdio je i na redovnim stranačkim izborima u maju 2008. nekoliko meseci nakon što je SDP izgubio izbore.

Kao šef SDP-a i šef kluba stranke u Hrvatskom saboru on se izdvojio i kao vođa opozicije.

Nakon dve godine saradnje i kontakata, ove godine SDP potpisuje koalicioni sporazum s HNS-om, IDS-om i HSU-om i kao Kukuriku koalicija 4. decembra izlaze na izbore i pobeđuju.

Milanovićeva žena Sanja radi kao doktor nauka iz područja epidemiologije u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu.

Imaju tri sina - Antu, Jakova i Marka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milanović sastavlja vladu

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Dec.2011

Hrvatski predsednik Ivo Josipović dao je danas predstavniku Kukuriku koalicije Zoranu Milanoviću mandat za sastavljanje nove vlade.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.