Josipović: Vlade odlučuju o tužbama

Izvor: Studio B, 13.Okt.2013, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Vlade odlučuju o tužbama

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović kaže da su Srbija i Hrvatska i dalje usmerene na jačanje saradnje i poručio da, što se tiče rešavanja otvorenih pitanja, Hrvatska se sigurno neće služiti ucenama.

Josipović je u intervuu za Politiku istakao i da međusobne tužbe Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu nisu odlučujuće za odnose dve zemlje.

"Odluka o tome je na vladama. Za nju treba imati i motiva i hrabrosti. vreme ide. Važan je faktor i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << strah politike kako će javnost reagovati na povlačenje tužbi ili na neke uslove koji bi se za to morali ostvariti. Ali ne mislim da su te tužbe odlučujuće za naše odnose. Postupak u Hagu završiće se ovako ili onako, a život i potreba saradnje ići će dalje. Zapravo, s velikom sigurnošću bih mogao reći kako će se završiti postupak u Hagu, ali mi funkcija ne dopušta da to javno kažem", rekao je Josipović.

Govoreći dalje o sudbini tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, Josipović je dodao da "ćemo po prirodi stvari ući u okolnosti koje nisu napovoljnije za dobrosusedstvo".

"Ali, bilo je i mnogo većih izazova i, ako budemo odgovorni, ako ono što se bude događalo u sudnici ne počnemo da zloupotrebljavamo, moguće je da tu epizodu pređemo bez većih posledica po odnose", rekao je hrvatski predsednik.

Josipović je naveo da se ulaskom Hrvatske u EU u suštinskom smislu, u odnosima te zemlje sa Srbijom ništa nije promenilo, navodeći da su i Zagreb i Beograd i dalje usmereni na otvaranju stalno novih mogućnosti za saradnju.

On je rekao da su Srbija i Hrvatska i dalje u svojim bilateralnim odnosima usmerene na rešavanje problema koji su ostali iz vremena rata i raspada bivše država ali i otvaranju stalno novih mogućnosti za saradnju.

Josipvocih je istakao da se ne slaže sa ocenom da su najave da će Hrvatska biti advokat ili saveznik na evropskom putu Srbije, samo prigodne izjave iz Zagreba.

"Ne slažem se s vama da su izjave o tom savezništvu na evropskom putu prigodne, nema razloga ni potrebe da se iko u Zagrebu služi time...Naša je suverena procena da je članstvo svih zemalja regije u EU pre svega i naš interes...A što se tiče rešavanja otvorenih pitanja na ravnopravnoj osnovi, Hrvatska se sigurno neće služiti ucenama da bi došla do nekog neprimernog cilja", kazao je predsednik Hrvatske.

Josipović bi trebalo da sledeće nedelje doputuje u zvaničnu posetu Srbiji i sastane se sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.