Josipović: Šešelj je ratni huškač

Izvor: Mondo, 09.Apr.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Šešelj je ratni huškač

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je očekivanje da će hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nastaviti politiku dobrosusedskih odnosa, bez obzira na to što pripada "tvrdoj" političkoj opciji.

Foto: Beta/HINA/Mario STRMOTIC

Josipović je ocenio i da Hrvatska neće postavljati prepreke za članstvo Srbije u EU.

On je istakao da izjave srpskih lidera, predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića nakon paljenja hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zastave ohrabruju i pokazuju da je Srbija zainteresovana za dobre odnose sa Hrvatskom.

Josipović je kazao da ga nije iznenadilo što je Vučić prisustvovao inauguraciji Grabar-Kitarović, jer je to bio potez državnika koji se rukovodi interesima zemlje, kao i da je dobar znak što hrvatska predsednica planira posetu Beogradu.

"Sasvim sigurno ona (Grabar-Kitarović) nije spadala, a nadam se i da neće, u onaj deo HDZ kojem je saradnja sa Srbijom mrska tabu tema. Vidim da planira da poseti Beograd i to je dobar znak", rekao je Josipović u intervjuu za beogradski “Nedeljnik”.

On je istakao da ne veruje da će u Hrvatskoj, bez obzira na to ko je na vlasti, pobediti opstrukcija clanstva Srbije u Evropskoj uniji i da smatra da će Hrvatska insistirati da Srbija ispuni sve uslove za članstvo u Evropskoj uniji pre nego što bude primljena u njeno članstvo.

Josipović je ocenio da haški optuženik Vojislav Ssešelj nije imao ozbiljan uticaj na predsedničke izbore u januaru na kojima je pobedila Kolinda Grabar – Kitarović.

“Bilo je neobično kako se Šešelj kroz medij blizak desnici uključio u kapmpanju. Naravno, to nije bilo slučcajno. Ali mislim da to nije imalo nikakav ozbiljan uticaj i da je bilo veoma daleko od toga da bude centralna tema izbora. Grabar-Kitarović je imala bolje organizovanu kampanju i uverila je birače da može da donese pozitivne novosti na političkoj sceni”, rekao je Josipović.

U vezi sa Šešeljevim paljenjem hrvatske zastave, Josipović je naveo da bi na njegove provokacije trebalo da reaguje pre svih Srbija.

“Šešelj je ratni huškač, a paljenje zastave je u cilju unošenja nemira među ljude i kvarenja međudržavnih odnosa. Iako važnost Šešelja ne treba precenjivati, sigurno je da na njegove provokacije treba reagovati, prvenstveno Srbija”, naveo je bivši hrvatski predsednik koji je najavio osnivanje nove stranke na hrvatskoj političoj sceni.

O saradnji sa bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Josipović je rekao da su i dalje u kontaktu, kao i da su značajno doprineli procesu pomirenja zbog čega su podelili Evropsku nagradu za toleranciju.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.