Josipović: Generali strogo osuđeni

Izvor: B92, 21.Apr.2011, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Generali strogo osuđeni

Zagreb -- Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio da je presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nepravedna i neprihvatljiva

On je priznao da je među događajima od 1992 - 1995. godine bilo zločina zbog kojih odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Presudu Haškog suda doživeli smo kao nepravednu, rekao je Josipović na prijemu koji je priredio za veterane Četvrte gardijske brigade, koja je učestvovala u operaciji ''Oluja'', >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preneo je hrvatski "Večernji list".

"Posebno je neprihvatljiva kvalifikacija udruženog, zločinačkog poduhvata. Kao pravna država mi znamo što moramo učiniti, ali istorijski i politički aspekti presude nisu prihvatljivi", kazao je Josipović i izrazio uverenje da će u žalbenom postupku "istina izaći na videlo".

"Domovinski rat pravedan je rat i nema presude koja to može promeniti", rekao je on, dodeljujući veteranima povelju za doprinos u odbrani zemlje.

Predsednik Hrvatske je, međutim, napomenuo da je među događajima iz tog vremena bilo i zločina, za koje odgovorni moraju odgovarati.

"Hrvatska kao pravna država poštuje međunarodni pravni poredak, ali bio je čitav niz dela koja nije trebalo da se dogode", rekao je Josipović.

Odgovarajući na pitanje o odgovornosti bivšeg predsednika Hrvatske Stjepana Mesića zbog prosleđivanja takozvanih "brionskih transkripata" Tribunalu, koji su bili među ključnim dokazima na suđenju generalima, Josipović je rekao da je, prema njegovim saznanjima, sva saradnja sa sudom u Hagu išla preko nadležnog organa - Kancelarije vlade za saradnju s tribunalom.

Da podsetimo, general Ante Gotovina osuđen je na 24 godine zatvora, a Mladen Markač na 18 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.