Još bez Lajčakovog naslednika

Izvor: B92, 28.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bez Lajčakovog naslednika

Sadašnji visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak (FoNet)

Sarajevo -- Ambasadori zemalja članica Saveta za implementaciju mira u BiH okončali su u Sarajevu prvu rundu konsultacija o imenovanju novog visokog predstavnika.

Dosadašnji visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak odlazi sa tog mesta jer je prihvatio novu funkciju ministra spoljnih poslova Slovačke. Na jučerašnjem sastanku Savet za implementaciju mira nije podržao nikakva prelazna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešenja za poziciju visokog predstavnika, pa će tu funkciju do izbora novog šefa OHR-a i dalje obavljati Lajčak.

U slučaju njegovog odsustva menjaće ga njegov prvi zamenik Rafi Gregorijan, ali bez dopunskih ovlašćenja. Kontinuitet u radu OHR-a tako će biti nastavljen, zaključak je prvog kruga konsultacija o izboru novog visokog predstavnika.

Lajčak je potvrdio da nije bilo govora o imenima kandidata, dok analitičari procenjuju da u okviru Saveta postoje različite vizije budućeg delovanja međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Rezultat razgovora Veća za sprovođenje mira jasno pokazuje da ono ne prihvata prelazna rešenja, već se traži permanentno rešenje. To znači da treba da bude izabrana osoba koja će obavljati oba mandata kao i ja, visokog predstavnika i specijalnog predstvanika, i nakon svih procedura ja ću onda predati toj osobi moj sadašnji mandat. Koliko će to trajati, to se naravno danas još ne zna, ali je ovaj razgovor bio značajan jer su definisana pravila tog procesa”, objasnio je Lajčak.

Dileme oko toga hoće li novi visoki predstavnik možda biti osoba koja ne dolazi iz zemalja Evropske unije ostaju uprkos tome što je Lajčak potvrdio da većina ambasadora smatra kako treba nastaviti kontinuitet izbora visokog predstavnika sa evropskih prostora.

Ova mogućnost vezana je za tvrdnje da je najozbiljniji kandidat za tu funkciju upravo američki diplomata Rafi Gregorijan.

Iako učesnici skupa to nisu potvrdili, analitičari tvrde da postoje različite koncepcije budućeg delovanja međunarodne zajednice u BiH.

Nastavak konsultacija zakazan je za petak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.