Jeziva praksa uzima maha u Crnoj Gori i Beograd je deo uhodane šeme

Izvor: BKTV News, 29.Sep.2017, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeziva praksa uzima maha u Crnoj Gori i Beograd je deo uhodane šeme

Zakon ćutanja jači od postojećih zakona.

Roditi sina, izbeći svakodnevno prebacivanje i osudu porodice i tradicionalnog društva – pritisak je pod kojim vekovima žive crnogorske žene. U davna vremena se u očaju posezalo za vračarama, a već godinama se zloupotrebljava genetska medicina, piše RTCG.

Daleko od javnosti traje uhodana šema između crnogorskih ginekologa i njihovih kolega u privatnim klinikama u Beogradu, koji "pomažu" ženama da urade bolan i >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << skup test horionskih čupica i tako saznaju pol pre isteka zakonskog roka za abortus koji je deset nedelja.

Cena ove intervencije je oko 350 evra, piše RTCG.

Genetsko testiranje u svrhu saznavanja pola zabranjuje i srpski i crnogorski zakon, ali je Beograd, sa velikim brojem privatnih klinika, postao prirodna destinacija. U Crnoj Gori takvo testiranje je moguće uraditi samo u Kliničkom centru, i to isključivo ako postoje ozbiljne sumnje na genetske poremećaje.

Zavera ćutanja je takva da su žene koje su se podvrgle ovom testu, a koje su CIN-CG/BIRN intervjuisali, odbile da govore pod svojim imenom, ali i da imenuju svog ginekologa, kao i kliniku u Beogradu gde su obavile testiranje.

Ipak, kada je autorka teksta, predstavljajući se kao trudnica iz Crne Gore, nazvala tri nasumično odabrane privatne klinike u Beogradu i pitala da li može zbog pola da uradi ovaj test, dobila je poziv „da dodje, pa će se sve srediti“.

Osim invazivnog testiranja u Beogradu, sve ćešće se pribegava i skupom Nifty testu, kojim se iz krvi majke saznaje pol deteta. Rezultati testa su precizni tek u 12. nedelji trudnoće, po isteku zakonskog roka za abortus.

Tada na scenu stupaju privatne ginekološke ordinacije u Crnoj Gori, spremne da izvedu ilegalni abortus, kažu izvori CIN-CG/BIRN-a, od kojih su neki želeli da ostanu anonimni.

Metode odabira pola daju rezultate. Na 109 dečaka se u poslednjih dvadeset godina u proseku godišnje rađa samo 100 devojčica, prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, Monstat. Samo u 2009. godini, rodilo se 113 dečaka na 100 devojčica. Prirodan odnos je obično 102 ili 103 dečaka na 100 devojčica.

To, po nalazima Populacionog fonda Ujedinjenih nacija iz 2012. godine, Crnu Goru , uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju, svrstava u svetski vrh na listi zemalja sa najvećim disbalansom među decom muškog i ženskog pola.

Na Balkanu, sličan fenomen postoji i na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji, a u manjoj meri i u Bosni i Hercegovini.

Crnogorski zakonodavci su pokušali da se izbore sa tim problemom donoseći nekoliko zakona koji regulišu ovu oblast, ali abortusi kojima se uklanjaju devojčice ostaju ispod radara statistike.

Zakon ćutanja je i ovde jači od postojećih zakona, pa prijavljenih slučajeva nema.

Imena ovih klinika su poznata CIN-CG/BIRN-u, ali ostaju izvan domašaja šire javnosti, jer osim iskazane namere, nije bilo moguće dokazati da bi ove klinike i obavile testove sa namerom da se rano utvrdi pol deteta.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.