Jeviću 35, Đuriću 30 godina za zločin u Srebrenici

Izvor: Studio B, 25.Maj.2012, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeviću 35, Đuriću 30 godina za zločin u Srebrenici

Sud Bosne i Hercegovine osudio je danas Duška Jevića na 35, a Mendeljeva Đurića na 30 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Srebrenice u julu 1995. godine.

Istom prvostepenom presudom, Goran Marković i Neđo Ikonić oslobođeni su optužbe da su učestvovali u ovim zločinima, prenosi BIRN.

Jević i Đurić su osuđeni zbog, kako se navodi u presudi "pomaganja u genocidu na području Srebrenice".

Sudsko veće utvrdilo je da su Jević i Đurić >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << učestvovali u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva sa područja Srebrenice i ubijanju oko 1.000 muškaraca u zemljoradničkoj zadruzi u Kravici, čime su pomogli sprovođenje plana da se istrebi bošnjačko stanovništvo.

Marković i Ikonić, prema obrazloženju prvostepene presude, oslobođeni su, jer Tužilaštvo BiH nije dokazalo njihovu odgovornost za učešće u zločinima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Jević je bio komandant Centra za obuku sa Jahorine pri Specijalnoj brigadi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a Đurić komandir Prve čete ove jedinice.

Na ovu presudu, kako se navodi, postoji mogućnost žalbe.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.