Jeremić završio posetu Sloveniji

Izvor: B92, 16.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić završio posetu Sloveniji

Vuk Jeremić i Dimitrij Rupel (FoNet)

Ljubljana -- Sa slovenačkim sagovornicima Vuk Jeremić razgovarao o evropskim integracijama, statusu Kosova i ekonomskoj saradnji.

Ministar inostranih poslova Srbije je razgovarao o evropskoj budućnosti Srbije i predsedavanju Slovenije EU u prvoj polovini iduće godine, kao i o činjenici da će evropska budućnost zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja.

Jeremić je razgovarao i o daljem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poboljšavanju ekonomske saradnje Srbije i Slovenije, gde je naglasio da je potrebno da se i srpskim ulagačima omogući investiranje na slovenačkom tržištu, kao što je to slučaj sa slovenačkim preduzećima, koja su među najvažnijim investitorima u Srbiji.

Vuk Jeremić je najavio pregovore o potpisivanju Sporazuma o socijalnom osiguranju za početak jeseni. Isto tako, na jesen bi trebalo, prema obećanjima slovenačke strane, da započne i nastava na srpskom jeziku u slovenačkim školama.

Jeremić je ovom prilikom otvorio i pitanje položaja srpske etničke zajednice u Sloveniji, za koju smatra da bi, bez mešanja u slovenačke unutrašnje stvari, trebalo da dobije status manjine, kao što Slovenci u Srbiji imaju taj status.

"Razumevanje za Kosovo"

Vuk Jeremić je u razgovorima vođenim na temu Kosova u Sloveniji preneo stav Beograda i traži razumevanje za stav Srbije:

"Rekao sam da Srbija očekuje od Slovenije jedan možda i veći stepen razumevanja u odnosu na ostale članice EU, s obzirom da ipak imamo zajedničku prošlost i da im je bliža i problematika i ta cela delikatnost odnosa na ovim prostorima", kaže on.

"Mislim da sam naišao na razumevanje kod mojih sagovornika, koji se slažu da treba nastaviti pregovore, ali da oni ne mogu biti odugovlačeni u nedogled. Mi se sa tim slažemo, ali mislimo da oni moraju da traju do pronalaženja kompromisnog rešenja", kazao je on.

Slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel ponovo je podržao Ahtisarijev plan i dodao da bi za EU, koja je taj plan već podržala, odustajanje od njega bilo korak nazad.

Rupel je dodao i da Slovenija očekuje da će pitanje statusa Kosova biti rešeno u vreme slovenačkog predsedavanja EU.

Tokom posete, Vuk Jeremić je, osim s Rupelom, razgovarao i s predsednikom slovenačke vlade Janezom Janšom i predsednikom slovenačkog parlamenta Francetom Cukjatijem.

Tokom popodneva, ministar Jeremić je posetio i dvorac Jable, u kome se nalazi slovenački Centar za evropsku budućnost.

Vuk Jeremić je sa slovenačkim sagovornicima razgovarao i o pitanju "izbrisanih", koje je važno i za Srbiju, ali i za Savet Evrope, kome sada Srbija predsedava na ministarskom nivou i koji je u svojim zaključcima iz februara 2007. godine stavio kao jedno od otvorenih pitanja pitanje "izbrisanih" i poštovanje odluka Ustavnog suda Slovenije u vezi s tim problemom.

Jeremić je kazao da premijer Slovenije Janez Janša namerava da tokom septembra poseti Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.