Jeka zvona sa planine

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2018, 08:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeka zvona sa planine

Na planini Trebavi između Modriče i Doboja, nalazi se manastir Duga Njiva posvećen Svetom proroku Iliji. Do ovog manastira stiže se od Doboja u Modriču, starim putem pokraj reke Bosne kroz mesta: Osječani, Koprivna, Vranjak, Modriča (preko Gornjih Riječana) i Skugrića.

Na mestu sadašnjeg manastira, prema kazivanju najstarijih ljudi ovoga kraja nalazila se crkva brvnara posvećena Svetom proroku Iliji koja je odavno porušena.

I danas je običaj da narod Trebave >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dolazi na Ilindanski sabor na Dugu Njivu, koji se održava nedelju dana pred Svetog Iliju. Manastirski život je zaživeo po blagoslovu vladike Vasilija Kačavende, i sada u manastiru služe jeromonah Pavle Tica i jerođakon Jelisej Đukić.

Manastir je izgrađen u gruzijskom stilu iz tri dela. Jedan objekat je hram, konak još nije dovršen i treća građevina je zvonik sa palionikom sveća, to je i najviša zgrada, ima tri zvona, a jedno je teško četiri tone i čuje se na 10 kilometara udaljenosti.

Devedesetih godina 20. veka početa je i završena gradnja crkve u neposrednoj blizini mesta gde je nekada bila crkva brvnara koja je posvećena knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima, a neposredno posle rata 1992-1995 ustanovljen je još jedan crkveno-narodni sabor, Vidovdanski sabor, koji se održava nedelju dana pred Svetog kneza Lazara. Na istom saboru obeležava se i proboj Koridora.

Tokom godina, rodila se ideja o celokupnom manastirskom kompleksu koja je počela da se ostvaruje 2010. godine, kada je počela gradnja novog hrama sa velikim konakom i odvojenim zvonikom. Kada je sagrađen novi hram, 2012. godine, stara crkva je uklonjena, a sav njen inventar zajedno sa ikonostasom i zvonima preneti su i poklonjeni manastiru Svete Trojice u Podnovlju.

Novi hram je sa jednom centralnom kupolom i kriptom. Generalni projekat je radio arhitekta iz Bijeljine, Slavko Lukić.

Sadašnji hram u sebi sadrži dva bogoslužbena mesta - dve crkve. Po uzoru na staru crkvu koja je bila posvećena svetom knezu Lazaru, kripta novog hrama je posvećena istom svetitelju i nastavljeno je održavanje Vidovdanskog sabora na isti dan, a glavna crkva je po uzoru na crkvu brvnaru posvećena Svetom proroku Iliji koji je ujedno i slava manastira.

Nadmorska visina je 620 metara i zimi kada je čist vazduh vide se: Bjelašnica, Vlašić, Cer i Fruška Gora u Srbiji i Papuk u Hrvatskoj-izjavio je jerođakon Jelisej Đukić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.