Izvor: B92, 03.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jeftina i bezbedna ulaganja"

Ljubljana -- Slovenački list Finance preporučuje ulaganja u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, jeftino i bezbedno.

List piše da rasplet izbora u BiH i kriza Vlade u Srbiji donose novu neizvesnost na Balkanu, a time i dosta straha za slovenačke investitore, posebno zbog toga što su obe države na vrhu izvoza slovenačkog kapitala.

List navodi i da detaljniji pogled pokazuje da će, narednih meseci, biti vrlo verovatno pravo vreme za nove investicije i dodaje da će one >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti i jeftine i bezbedne. "U Srbiji, ministri iz G17 plus izašli su iz Vlade, a raspisan je i referendum o ustavu, koji donekle drsko uključuje i Kosovo, slede novi izbori, a poslednji meseci su pokazali jačanje Srpske radikalne stranke, što bi značilo korak dalje od EU. Ali, sada, kada su i druge stranke zaigrale na nacionalističku kartu, podrška radikalima, nezvanično, pada", piše list.

"Svet i EU ipak imaju i ekonomske poluge kojima mogu sačuvati mir u tom području. Jedna od većih poluga te vrste jesu planirani veliki infrastrukturni koridori, putni, železnički i energetski, čime će regija biti povezana. U ovom trenutku, nema bojazni da bi politička radikalizacija, ako do nje uopšte dođe, mogla da ugrozi slovenačke poslove u Srbiji i BiH. Zbog političke nesigurnosti, a istovremeno i bezbednosti investicija, zapravo je idealno vreme za srazmerno jeftine kupovine i druge investicije u obe države. Pored toga, i prosta politička logika brojnih poznavalaca govori o tome da nema mesta pomenutom strahu", piše list.

"Teškoće na Balkanu su povezane. Ako Kosovo postane nezavisno, moglo bi se dogoditi da i Republika Srpska zatraži da izađe iz BiH i priključi se Srbiji. Naravno da bi nešto slično, u tom trenutku, mogli da požele i Hrvati u BiH. Upravo zbog te lančane reakcije, Kosovo još nije nezavisno, a pre ukidanja protektorata u BiH mogao bi se očekivati još jedan protektorat, na Kosovu", pišu Finance.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.