Jedini đak učiteljice Ljiljane

Izvor: Politika, 17.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedini đak učiteljice Ljiljane

I naredne godine područno odeljenje škole „Braća Bulajić” iz Vilusa pohađaće samo jedan đak, a 2010. tri

Nikšić – Milivoje – Mićo Batrićević, učenik četvrtog razreda područnog odeljenja Osnovne škole „Braća Bulajić” iz Vilusa u mestu Gornje Rudine, udaljenom 20 kilometara od Nikšića, jedini je đak koji pohađa nastavu u ovoj školi. Zahvaljujući razumevanju crnogorskog Ministarstva za prosvetu, ovo područno odeljenje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uprkos tome nastavilo sa radom. Ostala deca starijeg uzrasta sa ovog i prostora sela Trubjela, Rudine, Podbožur, Riječine, Balosave uče školu u Mesnoj zajednici Vilusi. Za ove učenike organizovan je prevoz do centra Vilusa na nastavu za peti, šesti, sedmi i osmi razred.

Hladno i maglovito decembarsko jutro, a u učionici u Gornjim Rudinama, nekadašnjoj osnovnoj školi „Špiro Vidović” toplo. Peć na drva greje učionicu za jednog đaka i njegovu učiteljicu Ljiljanu Đorović koja je u prosveti 27 godina, a u ovoj školi pune dve decenije.

– Do pre nekoliko godina bilo je ovde više đaka. Međutim, sada je tu samo Milivoje. On je dobar učenik, kaže u razgovoru za „Politiku” njegova učiteljica napominjući da se nastava odvija normalno, kao da je u odeljenju dvadeset i više đaka. – Naredne godine Mićo će napustiti ovu školu, odlazi u Viluse, ali će ovde doći drugi osnovac. Verujem da će škola nastaviti da radi dalje, jer će 2010, kako kažu roditelji, iz ovog kraja biti još tri učenika. Volela bih kada bi bilo više dece, kako je nekada bilo u ovom kraju, kaže naša sagovornica.

Više od dve decenije Ljiljana putuje iz grada pod Trebjesom do Gornjih Rudina. Kaže da joj to nije problem jer je Ministarstvo poslednjih godina organizovalo prevoz za prosvetne radnike i učenike. Pa ni snežni nanosi preko prevoja Trubjela koji umeju da pređu visinu jednog metra ne sprečavaju nastavnicu da dođe do škole i održi čas.

Za razliku od drugih osnovaca koji pešače od doma do autobuskog stajališta ili škole Mićo je imao sreću – njegovakuća se nalazi stotinak metara od zgrade škole. Njegove tri sestre uče u Nikšiću i u Vilusima i svakodnevno putuju do škola.

R. Vukićević

[objavljeno: 17/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.