Jedina košulja Zdravka Peveca

Izvor: Politika, 30.Nov.2009, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedina košulja Zdravka Peveca

Trgovinski lanac „Pevec”, nekad primer brzorastućeg porodičnog preduzeća, ide u stečaj

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Kada neko zine više nego što može da proguta onda nastupaju ozbiljni problemi. Tom starom narodnom mudrosti može se najkraće opisati ono što se ovih dana dešava s trgovinskim lancem „Pevec”, nekada primerom uspešnog brzorastućeg porodičnog preduzeća. Iz male prodavnice u vlastitom dvorištu porodice Pevec >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Bjelovaru razvio se u pravi trgovački koncern prepoznatljivih velikih prodajnih centara žuto-zelene boje.

A bilo je svega, osim lokomotive – od svakojakih alata, preko bele tehnike, elektronike, nameštaja do prehrambenih proizvoda. I sve to kao najjeftinije.

Krediti su se gomilali, posao se nemilice širio dok na kraju nije sve puklo, jer se očito radilo o preduvanom balonu.

Prvo su prestale da stižu plate zaposlenima, pa su onda u „Pevec-transportima” (koji je imao 500 kamiona da bi spao na svega desetak) u Bjelovaru radnici presudili i zatražili stečaj zato što dva meseca nisu dobili plate, a niko im nije mogao reći da li će ih uopšte i dobiti i kada. Vlasnik Zdravko Pevec pojavio se međi njima i uveravao ih da on ima samo tu košulju na njemu, ali da će doći bolja vremena. Nisu mu, međutim, poverovali i stvar je krenula – stečaj transporta počeo je da se širi na ostale delove ove firme.

Poverioci „Pevec grupe” zajedno sa sindikatima odlučili su pre nekoliko dana da predlože konačni stečaj ove firme, s tim da se ona rekonstruiše. Odmah je zatvoren pogon u Banjaluci, a takva sudbina čeka očito i većinu drugih. Spas za „Peveca” mogao bi biti samo pojava nekog iznenadnog investitora, što je on i pokušavao da pronađe, ali takvog nema ni na horizontu.

„Pevecovi” računi su, naime, blokirani zbog dugova i jedino je moguće da se odblokiraju tako što bi ih neko platio. Većina od 24 velika snabdevača „Peveca” već je prijavila na naplatu svoja potraživanja koja se kreću između 700.000 i dva miliona evra, a tu je i preko četiri miliona evra dospelog duga Poreskoj upravi.

R. Arsenić

[objavljeno: 01/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.