Jedan od najtežih dana u mom životu, ali...

Izvor: Mondo, 23.Jan.2017, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jedan od najtežih dana u mom životu, ali..."

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić danas je u zvaničnoj poseti Beogradu. Posle susreta sa Aleksandrom Vučićem novinare je najviše zanimalo šta se dešava o istrazi napada na na Vučića u Potočarima, pre godinu i po dana.

Još jedna ključna tema - najava da će i Nemačka uvesti sankcije Dodiku.

Evo šta kažu visoki zvaničnici Srbije i BiH o tome:

"Srebrenica je jedan od najtežih dana u mom životu, ali mnogo više od toga interesuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << me odluka BiH oko trase autoputa", rekao je premijer.

"Njihovi organi svoj posao rade, radili ne radili - važnija su mi pitanja o kojima smo danas govorili, kako će obični ljudi da gledaju u budućnost...", rekao je premijer i dodao da mu je nekoliko Bošnjaka prišlo i reklo "bolji si nego što smo mislili, izvini za ono što se dogodilo u Srebrenici".

U BiH tek sada traže napadače na Vučića (FOTO)

Zvizdić je rekao da nadležne institucije u BiH aktivno rade na tom pitanju i imaju punu podršku Saveta ministara BiH da se to pitanje reši što je moguće pre.

Taj događaj je, kako je rekao, bacio senu na dobrodošlicu premijera Vučića u BiH.

"Moramo naći izvorište zašto se poseta otvorenog srca i velika hrabrost pretvorila u jednu vrstu takvog događaja. Svoj stav sam izneo o tome više puta, Vučić nije došao ni do granice, a ja sam ga pozvao i izvinio mu se", rekao je Zvizdić i rekao da očekuje da će se kompletna istraga završiti što pre.

NI JEDNA RUŽNA REČ O DODIKU

Novinare je zanimao i stav zvaničnika o najavama da će i Nemačka, posle SAD, možda uvesti sankcije predsedniku RS Miloradu Dodiku.

Zvizdić je rekao da su svi u BiH opredeljeni da dogovorom rešavaju sve probleme i da "ne postoji institucionalna naznaka dominacije bilo kojeg naroda".

"Sve odluke se donose konsenzusom. Zaštićeni su interesi svakog naroda. Poštujemo Dejtonski mirovni sporazum po kom je BiH ima svoj suvernitet i integritet", rekao je on i naglasio da u BiH "nisu srećni zbog sankcija" jer je to poruka za jednu državu, za investitore.

"Očekujem ipak da će biti dobra poruka i pouka i da će se svi koji rade u neskaladu sa Dejtonskim sporazumo okrenuti ekonomskom napretku zemlje", poručio je Zvizdić.

Nemačka razmatra uvođenje sankcija Dodiku?

Premijer Vučić rekao je da "neće reći nijednu ružnu reč o Dodiku pred predstavnicima iz Sarajeva".

"Nisam saglasan sa tom odlukom i Srbija se neće priključiti sankcijama. Prvo, jer ne donosi rešenje, a drugo jer "postoji prećutna odluka srpskog naroda koji žive u RS i regionu da nam se ne ponovi situacija kada smo udarali blokade jedni drugima".

"Ne želimo da se mešamo u unutrašnje stvari BiH, kao ni u stvari RS koja je entitet unutar Bosne i Hercegovine", rekao je Vučić koji je otkrio i da ga je nemačka kancelarka Angela Merkel pitala zašto ne podržava sankcije, ali da on pred svima uvek kaže isto – i u Moskvi i Vašingtonu.

"Mi ćemo da budemo nosilac rasta na evropskom kontinetu, to predviđa i MMF i Svetska banka. Hoćemo da napravimo što veće tržište, da probamo da izjednačimo takse u regionu. Pogledajte koliko je to važno za Srbe i Bošnjake. Moći ćete iz Trebinja do Beograda da dođete za tri i po sata", rekao je premijer.

Evo šta su se sve dogovorili Vučić i Zvizdić:

Srbija i BiH zajedno grade "Valterov put"?

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.