Jašarević: Nisam zadovoljan učinkom napada na Ambasadu SAD

Izvor: RTS, 25.Jan.2016, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jašarević: Nisam zadovoljan učinkom napada na Ambasadu SAD

Napadač na Ambasadu SAD u Sarajevu 2011. godine Mevlid Jašarević rekao je da je njegova najveća greška bila što je prebrzo ispucao sve metke iz kalašnjikova.
"Sve vreme dok sam pucao ispred Ambasade SAD u Sarajevu nadao sam se da će specijalci izaći iz zgrade i priželjkivao sam ih za mete. Nisam zadovoljan svojim učinkom tog dana i samo jednim ranjenim policajcem", naveo je Jašarević u dokumentarnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << filmu "Napadanja" emitovanom na Sinema TV, prenose mediji.

Jašarević je sat i po, nasmijan i bez trunke kajanja, govorio kako se pripremao za napad, o napadu, suđenju, 15-godišnjoj robiji... Jedine emocije pokazao je kad je pričao o tome kako mu je majka plakala kad je uhapšen.
"Na napad sam se pripremao u Donjoj Maoči, gde sam živeo sa suprugom i detetom. Niko od braće me nije nagovarao, niti mi je pomagao, ideja je bila moja. Kuća mi je bila puna oružja; svaki musliman treba da bude dobro naoružan", ispričao je Jašarević i tom prilikom otkrio kako je prvi put u BiH došao kada je posetio Maoču.
Osuđeni terorista je kazao da je "s braćom u Donjoj Maoči" pokušavao da vežba gađanje, ali su im smetali helikopteri koji su često nadletali tu oblast.
Prema njegovim rečima, odluku o napadu doneo je tog jutra. Priznaje da mu je cilj bio da ga ubiju.
Oni koji su pratili njegovo suđenje sećaju se da se na sudu pojavio obrijan, i tada je kazao da se "odrekao" vehabija i braće u Maoči, uz rečenicu kako bi bilo bolje da je mislio o svom detetu nego o Avganistanu.
Na suđenju se izvinio porodici ranjenog policajca Mirsada Velića, građanima Sarajeva i osoblju američke ambasade. Međutim, čim je upućen na izdržavanje kazne vratio se svojoj "ideologiji" i prepoznatljivom vehabijskom imidžu.
Jašarević je 28. oktobra 2011. godine iz automatske puške pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Tokom 50 minuta, koliko je trajao njegov napad, ispalio je 105 metaka iz automatske puške.
Tom prilikom Jašarević je teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića. Jašarevića je u jednom trenutku pogodio i onesposobio snajperista Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.