Izvor: B92, 09.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janšina partija bojkotovala sednicu

Ljubljana -- Poslanici stranke premijera Janeza Janše bojkotovali su današnju svečanu sednicu Gradskog veća Ljubljane povodom 9. maja.

Sednica je održana povodom praznika Ljubljane 9. maja, koji evropske države obeležavaju kao Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Nezvanično, odsustvo sa svečane sednice je usledilo zbog dodele najvišeg priznanja Ljubljane bivšem predsedniku države Milanu Kučanu.

Svečanoj sednici, na kojoj su dodeljene plakete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za počasne građane Ljubljane bivšem predsedniku države Milanu Kučanu, književnici i prevodiocu Kristini Brenkovoj i pesniku i prevodiocu Tonu Pavčeku, nisu se odazvali poslanici Slovenske demokratske stranke (SDS), kao ni većina najviših predstavnika države.

Govoreći na svečanosti, gradonačelnik glavnog grada Zoran Janković se osvrnuo i na nedavnu izjavu premijera Janeza Janše da je "krajnje vreme da Slovenci odrastu", odnosno za nacionalno pomirenje u tradicionalno podeljenom društvu na partizane i belogardejce.

"Te reči je potrebno pretočiti u život", naglasio je Janković i dodao da za odraslu državu moraju prvo odrasti njene vođe.

"Samo zreli i odgovorni u ponašanju i poštovanju drugačije mislećih, mogu davati uzor celom narodu da sledi njihov primer", rekao je gradonačelnik Ljubljane.

Prema njegovim rečima, prisustvom svečanoj sednici najviši državni predstavnici i poslanici SDS u Gradskom veću izrazili bi i poštovanje prema Ljubljani, kao i prema slovenačkom narodu, koji je pre 62 godine oslobodio grad od okupatora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.