Izvor: B92, 16.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janša predlaže glasanje o Vladi

Ljubljana -- Premijer Slovenije Janez Janša parlamentu je predložio glasanje o poverenju vladi, parlament će o vladi odlučivati u ponedeljak.

U intervjuu za slovenačku državnu televiziju, premijer je juče, posle nedavno najavljene mogućnosti da njegova vlada da ostavku zbog poraza na predsedničkim izborima i referendumu, najavio je da će predložiti glasanje o poverenju vladi i na osnovu toga odlučiti o narednim koracima i dodao da neće dozvoliti ucenjivanje vlade. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Predsednik parlamenta Franc Cukjati je odlučio da se u ponedeljak popodne taj zahtev uvrsti na dnevni red parlamenta, odbivši zahtev opozicije da se o poverenju vladi glasa vanrednoj sednici.

Opoziciona stranka Zares smatra da premijer samo želi da proveri da li još uživa poverenje svojih koalicijskih partnera, dok najveća opoziciona stranka, Socijalne demokrate, smatra da Vlada treba da ostane, završi posao predsedavanja Evropskoj uniji, posle čega bi bili održani parlamentarni izbori.

Do zahteva je došlo nakon nedeljnog drugog kruga predsedničkih izbora, na kojima je dvotrećinska većina glasača izabrala za novog predsednika države kandidata koga je podržala levičarska opozicija, Danila Tirka.

Istog dana je dvotrećinska većina birača na referendumu glasala i protiv vladinog predloga za promenu zakona o privatizaciji osiguravajućeg zavoda Triglav.

Revoltirani premijer Janez Janša je konstatovao da se radi o antivladinoj kampanji i najavio mere, među kojima je moguća i ostavka vlade.

U svom zahtevu za glasanje o poverenju vladi, premijer je ocenjuje da je u nastalim razmerama ugrožen uspešan rad vlade u predstojećem predsedavanju EU i ostalim strateškim projektima.

Ukoliko slovenački parlament izglasa nepoverenje vladi, to neće biti prvi put da je neka vlada "pala" pred predsedavanje EU. To se već desilo 1996. godine sa italijanskom vladom, koja je odstupila neposredno pred preuzimanje predsedavanja EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.