Janša pozvan u policiju

Izvor: Politika, 23.Jun.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janša pozvan u policiju

Bivši slovenački premijer u julu na saslušanju zbog sumnje da je počinio kažnjivu radnju izdaje tajnih podataka

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana – Donedavnom slovenačkom premijeru Janezu Janši uručen je poziv za saslušanje 2. jula, u sektoru kriminalističke policije Policijske uprave Ljubljana zbog sumnje da je počinio kažnjivu radnju izdaje tajnih podataka. Informaciju da je Janša u svojstvu osumnjičenog pozvan da pod pretnjom prisilnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << privođenja da iskaz policiji, objavila je SDS, Slovenačka demokratska stranka čiji je Janša predsednik.

Janša je prozvan zbog izjave na TV Slovenija koju je dao pre dva meseca, a u kojoj se podsmehnuo ministarki unutrašnjih poslova Katarini Kresal da je pre dve godine, na sastanku svih političkih partija koji je sazvao Janša (tada u svojstvu premijera) povodom pograničnog spora sa Hrvatskom, u ime liberala na čijem je čelu, izjavila da sa rešavanjem problema sa Hrvatskom ne treba žuriti. SDS u pamfletu „Isti ljudi, jednaka politika, iste metode” optužuje ministarku Kresal da se sveti Janši, šefu desnice, upotrebom istih metoda koje je protiv njega koristila jugoslovenska Udba pre 21 godinu kada je Janša zbog optužbe da poseduje tajni dokument JNA završio u vojnom zatvoru a onda, posle suđenja u vojnom sudu u Ljubljani „na jeziku okupatora”, osuđen na zatvorsku kaznu.

Ministarka Kresal odbacuje optužbe nazvavši ih uobičajenim Janšinim „konstruktom o političkoj zaroti koji možeš da čuješ samo od nekoga ko nema osećaj ni za vreme ni za meru, ni za političku dostojnost”. Podseća da je posao ministra da spreči politički pritisak kakav na inspektore koji su pokrenuli postupak predvodi Janša. „Svi su jednaki pred zakonom”, upozorava Kresalova, iako se „neki političari (poput Janše) očito s time ne slažu”. Osvrnula se i na Janšino poređenje sa udbaškim hapšenjem, napomenom da „nismo u istom vremenu, sada smo u drugačijem političkom sistemu, imamo demokratiju i pravnu državu”. SDS za „policijski progon” svog prvaka okrivljuje „nekadašnjeg agenta Udbe Draga Isajlovića koji je maja 1988. učestvovao u Janšinom hapšenju, a sada sarađuje sa ministarstvom finansija” pod vođstvom „leve opcije”, odnosno premijera Boruta Pahora koji predvodi socijaldemokrate, nastale reformisanjem nekadašnje komunističke partije Slovenije.

„Šta nekadašnji agent Udbe Isajlović sa svojim nedovoljnim znanjem i praksom u Udbi može da savetuje u ministarstvu finansija?”, pita SDS ogorčena što se Janša, jedan od ključnih motora rata za osamostaljenje Slovenije, tik uoči proslave punoletstva slovenačke države, koja se obeležava 25. juna, našao na udaru represivnih organa. SDS optužuje ministarku Kresal da radi isto što i nekadašnji jugoslovenski ministar odbrane admiral Branko Mamula koji je pre 20 godina zbog članka koji je razotkrio gradnju njegove vile na obali Jadrana, zahtevao progon autora.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 24/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.