Jak grmljavinski sistem sve bliže Srbiji, spremite se, stiže haos?

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 12:06

Jak grmljavinski sistem sve bliže Srbiji, spremite se, stiže haos?

Tokom dana iznad Alpa se očekuje formiranje veoma snažnih grmljavinskih sistema.

"Oni će do kraja dana i večeri zahvatiti Sloveniju, sever Hrvatske i zapad Mađarske, a ovim predelima će doneti veoma jake grmljavinske oluje i obilne pljuskove, ali i opasnost od grada, veoma jakih gromova i nepogoda", piše u vremenskoj prognozi.

Žuti meteo-alarm je izdat za pet regija u Hrvatskoj.

Kako piše Večernji list, u upozorenju se navodi da su lokalno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogući obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom i pojačanim vetrom.

Prema prognozi DHMZ-a vreme će pre podne biti pretežno sunčano, ujutro na kopnu lokalno kratkotrajna magla.

Meteorolozi "Weather2Umbrella" najavili su da će u utorak u Srbiji biti sunčano i toplo, uz temperature od 29 do 33 stepeni Celzijusa, u Beogradu će biti do 31 stepen Celzijusa.

Ovaj sistem će se odraziti i na Srbiju u vidu umerenog naoblačenja u severnim i centralnim predelima. Ipak, grmljavinski i olujni sistem u nastavku večeri premeštaće se dalje na istok preko Slavonije.

"Dobra vest je da će na svom putu ka Srbiji ovaj snažan grmljavinski sistem postepeno slabiti. Do Vojvodine će stići uglavnom nakon ponoći, odnosno u drugoj polovini noći i u sredu ujutro i to kao znatno oslabljen u odnosu na Sloveniju i Hrvatsku. Ipak, u delovima Vojvodine očekuju se lokalni pljuskovi sa grmljavinom, ali opasnosti od jačih oluja i nepogoda nema", kažu u "Weather2Umbrella".

U sredu pre podne, osim u Vojvodini, lokalni pljusak sa grmljavinom očekuje se ponegde i u delovima južnije od Save i Dunava. U drugom delu dana u svim predelima Srbije biće suvo i pretežno sunčano.

Četvrtak i petak doneće sunčano i veoma toplo, a znatno jače zahlađenje i pogoršanje vremena očekuje se tokom vikenda, uz obilnije padavine i uz mogućnost nepogoda i jačih oluja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Grmeće i na kopnu i na moru, EVO KAD TAČNO OLUJA IZ HRVATSKE ULAZI U SRBIJU! Veta, kiša, a za vikend pravo JESENJE VREME!

Izvor: Blic, 01.Avg.2023

Tokom dana iznad Alpa se očekuje formiranje veoma snažnih grmljavinskih sistema, koji će zahvatiti Sloveniju, Hrvatsku i zapad Mađarske. Obilne padavine i jake grmljavinske oluje sa ovih prostora tokom večeri će stići i u Srbiju, a prema najavi meteorologa Ivana Ristića, mogu se oko 22 časa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.