Jaja ni od prepelice, paradajz ni za živu glavu

Izvor: Politika, 02.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jaja ni od prepelice, paradajz ni za živu glavu

Na tlo najmlađe članice Ujedinjenih nacija neće moći da kroči ni turista ni avanturista ukoliko ne plati eko taksu od 30 do 150 evra

Podgorica – Jaja, ni od prepelice, pečenu kokošku pa čak ni njen batak, a o paradajzu i da ne govorimo,za živu glavuu Crnu Goru ne smeju uneti gosti u predstojećoj turističkoj sezoni. Na tlo ove najmlađe članice Ujedinjenih nacija neće moći da kroči ni turista ni avanturista ukoliko ne plati eko taksu od 30 do 150 evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bez obzira na to da li je ekološki obrazovan, okupan i higijenski ispravan.

Ograničenje unosa hrane nije samo volja pojedinca ili Ministarstva turizma, već je to precizirano u najnovijem Zakonu o bezbednosti hrane koji je usvojila Skupština Crne Gore.

Dobri poznavaoci turističkih prilika u ovoj državi kažu da se ovim zakonom htela prekinuti praksa nekih turista da na letovanje dođu sa zalihama hrane i pića i „potroše novac samo za paradajz ili sladoled”. Time je stavljena tačka na „paradajz turiste”.

„Pre svega vladajuće partije, posebno Socijaldemokratska partija i delom Demokratska partije socijalista, imale su za cilj da sa granice vrate turiste iz Srbije koje su godinama nazivali „paradajz turistima” – kaže naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman. – Čak sam uveren da vlast namerava da primora oko 60.000 građana iz Srbije da prodajuvikendice na Crnogorskom primorju jer u njih neće moći da donesu ni toalet papir. Zaboravlja se da su gosti iz Srbije decenijama punili kapacitete na primorju, pa čak i onda kada niko nije hteo ni noge da opere na budvanskoj plaži”.

Pomenutim zakonom, kako su to istakli njegovi obrađivači, uređuju se osnove i načela za obezbeđivanje visokog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi, zaštite interesa potrošača i zahtevi u oblasti proizvodnje i prometa bezbedne hrane i hrane za životinje, koji se primenjuju u skladu sa principima slobodne trgovine.Zakon je usklađen sa međunarodnim pozitivnim propisima i iskustvima i usaglašen je sa standardima EU i „njegov osnovni cilj je da zaštiti zdravlje ljudi koje je naročito ugroženo u toku letnje turističke sezone, kada usled visokih temperatura dolazi do brzog kvarenja hrane koja se neadekvatno transportuje”.

„U skladu sa ovim Zakonom, ministarstva zdravlja i poljoprivrede pripremila su Pravilnik o bližim uslovima koje treba da ispunjava hrana biljnog porekla, kombinovana i ostala hrana, i vrste i količine koje se koriste prilikom unosa na teritoriju Crne Gore – javnosti je pojasnila portparol Ministarstva turizma Jelena Paović.– Hrana, prema vrstama i količinama iz ovog pravilnika, može se uneti u Crnu Goru ako je reč o proizvodima za ishranu dece i dijetetskoj hrani koja se koristi iz zdravstvenih razloga, a pod uslovom da ti proizvodi ne zahtevaju poseban način čuvanja. Ti proizvodi moraju da imaju deklaraciju i neoštećenu ambalažu, osim u slučaju da se trenutno koriste”.

Hrana koja se koristi u sredstvima prevoza ne podleže inspekcijskom pregledu ako čini deo putničkog prtljaga i namenjena je ishrani putnika tokom putovanja. Obaveštenje o hrani koja se može uneti na teritoriju Crne Gore uskoro će biti istaknuto na vidnim mestima na graničnim prelazima.

Turisti koji budu rešili da ove godineletuju na Crnogorskom primorju plaćaće i eko-naknadu zbog zagađivanja životne sredine. Prema oceni nadležnih ministarstava, turisti su, kao i njihova vozila, dodatno negativno uticala na kvalitet vazduha i životnu sredinu.

Eko-naknadu plaćaju domaća i strana, fizička i pravna lica za korišćenje drumskih motornih i njihovih priključnih vozila prilikom ulaska na teritoriju Crne Gore. Ona važi godinu dana.

Pravilnikom je precizirano da se naknada od 10 evra plaćaza sva motorna vozila za prevoz putnika koja osimvozačevog imaju još najviše osam sedišta. Naknadu od 30 evra plaća se za sva motorna vozila za prevoz putnika koja uz vozačevo imaju više od osam sedišta i čija najveća dozvoljena masa ne prelazi pet tona. Za sva motorna vozila za prevoz putnika, koja osim vozačevog, imaju više od osam sedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od pet tona plaća se taksa u iznosu od 50 evra, dok je naknada za teretne kamione 150 evra.

Novica Đurić

-----------------------------------------------------------

Crna Gora raj za vegetarijance

Ako pravilnik o unošenju hrane u Crnu Goru zaista zaživi Crnogorsko primorje će biti naveća destinacija vegeterijanaca. A kako i ne bi kada je pravilnikom precizirano da turisti u prtljagu mogu imati sušeno voće, povrće, gljive, sirovu kafu, začine, čajeve, ukupne težine do kilogram, kao i litar alkoholnog pića u originalnoj ambalaži i sa deklaracijom.Piću je „progledano kroz prste” pa je tako dozvoljeno unošenje još dva litradrugog pića, koje takođe mora biti deklarisano i u originalnoj ambalaži.

Verovatno u skladu sa evropskim standardima,dozvoljeno je unošenje i pet litara flaširane vode u originalnoj ambalaži.

Kombinovana i ostala hrana koja je upakovana, deklarisana, namenjena za direktno konzumiranje od strane krajnjeg potrošača, da ne zahteva posebni temperaturni režim čuvanja, u originalnoj ambalaži, osim ako se trenutno koristi, može se uneti u ukupnoj količini do kilograma. Reč je o sendviču, keksu, grisinama, kikirikiju, semenkama" Ne zaboravite sve to zajedno, do jednog kilograma, koliko god da vas je u porodičnom „stojadinu”.

[objavljeno: 03/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.