Izvor: B92, 24.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvinjenje Rumunije Romima

Bukurešt -- Zvanični Bukurešt se izvinio zbog deportovanja hiljada Roma u nacističke logore smrti tokom Drugog svetskog rata.

U ime Rumunije, romskoj zajednici izvinio se predsednik te zemlje Trajan Basesku. To je prvo javno izvinjenje nekog rumunskog zvaničnika zbog progona Roma u vreme holokausta. Rumunsko rukovodstvo prethodno se izvinilo zbog uloge države u ubijanju Jevreja. Basesku je na ceremoniji u nedelju takođe, uručio odlikovanje za vernu službu trojici Roma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su preživeli holokaust.

"Vlasti su bile nemilosrdne. Izbacili su Rome iz njihovih domova, gradova i vojske i poslali ih dalje kako bi imali čistu naciju", rekao je Basesku.

"Moramo da ispričamo našoj deci da je rumunska država pre šest decenija poslala decu poput njih da umru od gladi i hladnoće", dodao je on.

Više od 25.000 Roma, među kojima polovina dece, poslato je iz Rumunije u logore smrti u istočnom moldavskom regionu Trans-Dnjester. U holokaustu je ukupno ubijeno između 220.000 i 500.000 Roma.

U Rumuniji zvanično živi oko 500.000 Roma, mada se procenjuje da ih ima milion. Većina Roma živi u siromaštvu i suočena je s diskriminacijom, ne samo u Rumuniji, već i u ostalim evropskim zemljama.

Basesku je pozvao Evropu da preduzme korake radi boljeg uključenja Roma u društvo.

Rumunija je započela proces jačanja prava romske manjine, ali mnogi Romi i dalje nemaju lične karte koje bi im omogućile da ostvare pravo na socijalnu pomoć i zdravstvene usluge.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.