Izručen Zagorec

Izvor: B92, 02.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izručen Zagorec

Vladimir Zagorac (FoNet)

Zagreb -- Austrijske pravosudne vlasti izručile su Hrvatskoj generala Vladimira Zagorca, koji je u Zagreb stigao privatnim avionom iz Beča.

Zagorec je u Zagreb stigao pod jakom policijskom pratnjom u 11.20, a na aerodromu Pleso preuzela ga je hrvatska policija. On je odmah prebačen u blindirani kombi i pod policijskom pratnjom odvezen u okružni zatvor Remetinec.

On bi u roku od 24 sata trebalo da se pojavi pred istražnim sudijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Županijskog suda u Zagrebu, pred kojim je pre godinu i po dana protiv njega pokrenuta istraga.

Podsetimo, austrijski ustavni sud odbio je zahtev odbrane da se odloži ili spreči izručenje Vladimira Zagorca Hrvatskoj, koja ga traži zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, odnosno krađe dijamanata u vrednosti od pet miliona dolara.

Odluka suda je zatim, po zahtevu odbrane, prosleđena upravnom vrhovnom sudu Austrije. U ustavnom sudu su rekli da, što se njih tiče, nema prepreka za izručenje, a da je žalba odbijena jer u njoj nije bilo ništa novo što već tri austrijske sudske instance nisu razmatrale i odobrile izručenje.

Za vreme rata u Hrvatskoj Zagorec je bio nadležan za snabdevanje vojske oružjem, a Hrvatska ga optužuje da je prilikom odlaska s dužnosti pomoćnika ministra odbrane 2000. otuđio dijamante koje mu je 1993. predao nemački trgovac oružjem kao kauciju za pet miliona američkih dolara namenjenih za kupovinu oružja.

Zagorec je u martu 2007, na osnovu hrvatske međunarodne poternice, uhapšen u Beču, gde živi osam godina, a nakon puštanja na slobodu, uz kauciju od milion evra, počela je pravna borba da se spreči izručenje, pa su se, osim austrijskim sudovima, pisale žalbe i Evropskom sudu u Strazburu.

Iako ni dana nije bio na frontu, on je najodlikovaniji general, završio je Saobraćajni fakultet u sumnjivim okolnostima, a iako je pre rata bio pomoćni geodeta, njegovo bogatstvo procenjuje se na sto miliona evra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ustavni sud Austrije odbio Zagorčevu žalbu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Okt.2008, 22:37

Ustavni  sud Austrije odbio je žalbu bivšeg hrvatskog pomoćnika ministra obrane i generala Vladimira Zagorca jer smatra da mu u Hrvatskoj neće biti ugrožen život, unatoč tvrdnjama njegovih odvjetnika. Odvjetnici Vladimira Zagorca podnijel ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.