Iznad Budve klizi planina

Izvor: Vesti-online.com, 09.Mar.2015, 06:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iznad Budve klizi planina

Posledice nevremena koje je minulih dana zahvatilo Crnu Goru poprimaju razmere kataklizme. I dok su na severu gotovo sva sela u mraku i odsečena od sveta zbog snežnih nanosa, a saobraćaj prekinut na nekoliko magistralnih puteva, na jugu su zbog nezapamćene kiše i podzemnih voda proradila klizišta koja prete katastrofalnim štetama.

Magistralnim putem od Cetinja do Budve, prema prvim procenama, saobraćaj će krenuti u najboljem slučaju početkom leta, pošto je u Markovićima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iznad Budve proradilo ogromno klizište koje je do sada uništilo oko sto metara puta i nekoliko kuća podignutih na tom terenu.

Za sada je potpuno neizvesno kada će i da li će klizanje terena stati i kada se i kako na tom prostoru može ponovo uspostaviti redovan i bezbedan saobraćaj. Zato policija u Podgorici i Cetinju sve one koji kreću ka Budvi upućuju na puteve preko Petrovca ili na stari put preko Njeguša.

Pored već dobro poznatih problema sa klizištima u hercegnovskoj opštini, sada se pokrenulo i ogromno klizište u vikend-naselju Kruče između Bara i Ulcinja, gde kuće imaju pretežno srpski državljani. Pored teško oštećenih i za saobraćaj onesposobljenih prilaznih puteva, već je stradalo nekoliko kuća, a veliki broj ih je ugrožen.

Na severu su zbog snežnih nanosa i mećave za saobraćaj zabranjeni putevi Nikšić - Šavnik - Žabljak i Nikšić- Plužine - Šćepan Polje. Putari upozoravaju da se bez velike nužde ne kreće ni magistralom niz kanjon Tare od Mojkovca ka Pljevljima na jednoj, odnosno Žabljaku na drugoj strani. U ovom delu Crne Gore su u prekidu gotovo svi lokalni putevi i od sveta je odsečen najveći broj sela, koja je uz sve to zadesila nevolja da žive i u mraku jer su uništeni eletrični vodovi.

Kako nam je rečeno u elektrodistributivnom centru, bez struje su pored sela u drugim opštinama na severu Crne Gore i kompletna područja Andrijevice, Plava i Gusinja sa opštinskim centrima.

Mećava i snežni nameti koji dostižu visinu od preko tri metra, zarobili su šest planinara iz Srbije i Republike Srpske na katunu Štavna na Komovima. Oni su se sklonili u vikendici i od četvrtka bespomoćno čekaju spas. Otuda se telefonom javila Kragujevčanka Goca Škrbić, koja je kazala da nemaju vode i da troše poslednje zalihe hrane. Službe spasavanja su nemoćne jer se do Štavne na 1.800 metara nadmorske visine ne može dopreti ni motornim sankama zbog ogromnog dubokog i mekog snega, ali ni helikopterima zbog jakog vetra i mećave.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.