Izvor: B92, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja aerodroma u Trebinju

Banja Luka -- Vlada RS usvojila studiju izvodljivosti za izgradnju aerodroma kod Trebinja, koji bi trebalo da bude završen u četiri godine.

Studija opravdanosti izgradnje aerodroma, koju je izradio austrijski "Viena konsalting", pokazala da aerodrom treba graditi i da je to isplativ projekat, rekao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović predstavljajući ovaj dokument.

Trebinjski aerodrom, sa pistom dugom oko 3.000 metara, koja bi bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedna od najdužih u Bosni i Hercegovini, trebalo bi da bude osposobljen za sve vrste letova, osim prekookeanskih.

U aerodrom će, prema preliminarnim proračunima, u prvih deset godina biti uloženo oko 160 miliona evra, a u narednih petnaestak godina još toliko. Isplativost projekta predviđena je u periodu od osam do deset godina.

U Vladi RS očekuju brojne investitore za ovaj projekat, za koji bi u naredna dva meseca trebalo da bude izrađen akcioni plan, posle čega će uslediti raspisivanje tendera i izrada projekta.

"Očekujemo da bi prvi avioni sa trebinjskog aerodroma mogli da polete 2011. godine", rekao je Čubrilović.

Direktor Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu RS Dejan Todorović smatra da projekat ima šanse da bude završen uspešno.

"U poslednje dve godine smo obavili desetine razgovora sa predstavnicima aerodroma i vazduhoplovnih vlasti u regionu, naročito sa predstavnicima aerodroma u Dubrovniku i Tivtu", kazao je Todorović, kao i da blizina ova dva aerodroma Trebinju neće smetati otvaranju trećeg.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.