Izbrisani s poslanicima

Izvor: B92, 23.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izbrisani" s poslanicima

Ljubljana -- Predstavnici Društva izbrisanih, koji štrajkuju glađu, sastali su se s predstavnicima četiri parlamentarne stranke Slovenije.

Oni su se u parlamentu sastali sa poslanicima opozicionih ZLSD, LDS, DeSUS, kao i stranke iz vladine koalicije SLS. "Izbrisani" su poslanicima predložili da probaju da u svojim strankama postignu konsenzus o evropeizaciji problema "izbrisanih" i formiranje tela ili grupe, čiji zadatak bi bio traženje rešenja za njihove akutne probleme.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U grupi bi bili predstavnici "izbrisanih" i formalnih i neformalnih nevladinih organizacija, kao i oni koji podržavaju "izbrisane". Poslanici su na sastanku pokazali političku volju za traženje rešenja ovog problema, ali nisu hteli ništa da obećavaju pre razgovora sa stranačkim kolegama.

U vreme dolaska delegacije "izbrisanih" u slovenački parlament na vratima poslaničkog kluba Slovenačke nacionalne stranke, koju vodi Zmago Jelinčič, pojavio se plakat sa rečima: "Svi izbrisani pozvani ste na ples, sviraće vam Jelinčič na puškomitraljezu".

Sa druge strane, podmladak opozicione stranke LDS je, za vreme boravka "izbrisanih", demonstrirao oko parlamenta, a na vrata parlamenta su okačili izveštaj slovenačkog ombdusmana, želeći da tako upozore da mu je rad onemogućen, a da slovenački parlament nedopustivo izigrava ljudskih prava.

Mladi LDS-a su ubeđeni da je u ponedeljak, kada je predsednik slovenačkog parlamenta odbio da na dnevni red uvrsti izveštaj ombdusmana, slovenačka demokratska država pala na ispitu iz ljudskih prava. Oni smatraju da se ne radi samo o "izbrisanima", već o tome da je debata o ljudskim pravima izbačena iz parlamenta na ulicu, javlja dopisnik B92 Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.