Izbegličke porodice u stanovima Vlade RS

Izvor: Politika, 07.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbegličke porodice u stanovima Vlade RS

Skupština grada Istočno Sarajevo nedavno je pokrenula inicijativu da se ozakoni privatizacija stanova na kojima ne postoji stanarsko pravo, a koriste ih raseljeni i porodice poginulih boraca

Istočno Sarajevo – U Istočnom Sarajevu, u okviru kojeg deluje šest gradskih opština, trenutno, takozvani alternativni smeštaj koriste 394 izbegličke porodice koje čekaju na povratak, ili obnovu svojih predratnih stanova, odnosno kuća. Najveći broj njih živi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na području opština Istočno Novo Sarajevo i Pale. U paljanskom naselju Podgrab postoji i kolektivni centar, jedini preostali u RS od šezdesetak ukinutih još 2003. godine, u kojem živi jedanaest porodica.

Rukovodilac Odseka Ministarstva za izbegla i raseljena lica Istočno Sarajevo Dragiša Tuševljak u razgovoru za „Politiku” napominje da najveći broj korisnika alternativnog smeštaja, 242 porodice, živi u novoizgrađenim stanovima koji su vlasništvo Vlade Republike Srpske. Stotinak porodica stanuje u zakupljenim, što individualnim, što kolektivnim objektima, „a Vlada RS za to godišnje iz budžeta izdvaja 70.000 maraka, plus svakog meseca po 1.300 za troškove kolektivnog centra u Podgrabu”. Više od 20 porodica živi u stanovima čiji je vlasnik grad, ili opštine.

Skupština grada Istočno Sarajevo nedavno je, na predlog Odseka Ministarstva za izbegla i raseljena lica, usvojila zaključak kojim se od Vlade RS traži da „zakonski verifikuje privatizaciju stanova na kojima ne postoji stanarsko pravo, a koje koriste raseljena lica i porodice poginulih boraca”. U takvim stanovima trenutno živi 27 porodica. Tuševljak smatra da bi ovo bio jedan pomak u rešavanju problema alternativnog smeštaja kojeg ćemo se, pretpostavlja on, „u celosti rešiti u narednih desetak godina”. Inače, u Istočnom Sarajevu bez vlastitog krova nad glavom i sa pravom na alternativni smeštaj su, uglavnom, porodice koje su pre rata živele u Sarajevu.

U drugoj grupi, uslovno rečeno, „beskućnika” su porodice koje pre rata nisu imale rešeno stambeno pitanje i one su sada, praktično, socijalno ugrožene, nemaju pravo ni na alternativni smeštaj. Tridesetak ih živi u barakama u kampu „Majdani” u Sokocu, a 14 u jednom od objekata nekadašnje kasarne „Slaviša Vajner Čiča” u Lukavici u Istočnom Novom Sarajevu.

„U šest gradskih opština ima oko 200 socijalno ugroženih porodica. Nadamo se da će Vlada RS prihvatiti zaključak Skupštine grada, koji je takođe predložio Odsek Ministarstva za izbegla i raseljena lica, da se jedan broj stanova iz kategorije alternativnih, nakon što ih napuste sadašnji korisnici, dodeli na korišćenje socijalno ugroženim. Ukoliko iz Vlade stigne pozitivan signal u tom slučaju bi, najkasnije do kraja ove godine, mogli u Istočnom Novom Sarajevu stambeno zbrinuti 10 porodica iz kategorije ugroženih – kaže Tuševljak. Istovremeno on objašnjava da ovaj broj stanova trenutno koriste interno raseljene porodice čije su kuće u naselju Mojmilo, koje pripada opštini Istočno Novo Sarajevo, porušene tokom rata. Rekonstrukcija je u toku i, prema planu, sve kuće bi trebalo da budu potpuno obnovljene pre isteka ove godine. Sredstva za ovaj projekat obezbedilo je Ministarstvo za izbegla i raseljena lica BiH.

Tuševljak napominje da je „u ovoj godini donacije dobilo ukupno 109 porodica” koje će, takođe, do kraja godine obnoviti svoju imovinu. U narednih šest meseci, dodaje on, stambeno ćemo zbrinuti i 11 porodica iz kolektivnog centra u Podgrabu koji ćemo potom zatvoriti.

Prema evidenciji Odseka Ministarstva za izbegla i raseljena lica Istočno Sarajevo na području šest gradskih opština 2004, odnosno 2005. godine izbeglički status imalo je 1.300 porodica.

Dubravka Sarajlić

[objavljeno: 08/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.