Izvor: B92, 26.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbacivanje kluba zbog nereda

Podgorica, Beograd -- Fudbalski klub Partizan je izbačen iz kupa UEFA zbog nereda navijača u Mostaru, uz kaznu od 50.000 franaka, saznaje B92.

Evropska fudbalska unija izbacila je taj beogradski klub zbog incidenata koje su njegovi navijači izazvali u Mostaru sa hrvatskim navijačima kluba Zrinjski. Podsetimo, navijači Partizana su u Mostaru skandirali parole podrške najtraženijim haškim beguncima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću i bacali upaljene baklje u pravcu hrvatskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navijača, odnosno izazivali nerede.

To je najteža kazna za neki klub iz Srbije zbog ponašanja navijača i to u inostranstvu. Klub je kažnjen jednogodišnjom suspenzijom, uz koju će morati da plati 50.000 švajcarskih franaka.

Podsetimo, neredi su se nastavili i posle te utakmice, kada je policija koristila suzavac, a dvoje ljudi je teže povređeno.

Opširnije o odluci na sportskim stranicama našeg sajta.

Još traje istraga protiv navijača

Predsednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković kaže da je u toku istraga protiv državljana Srbije koji su uhapšeni 19. jula.

"Istraga je u toku, osumnjičenima je ukinut pritvor i oni se brane sa slobode", kazao je Vučković o navijačima koji su uhapšeni zbog sumnje da su kamenovali autobuse sa navijačima splitskog Hajduka. Predsednik suda je negirao navode pojedinih medija da je tužilac u Kotoru Boris Savić odustao od gonjenja osumnjičenih.

"Tužilac se samo saglasio sa istražnim sudijom Biljanom Uskoković da se državljanima Srbije ukine pritvor", kaže Vučković.

On nije mogao da kaže kada će istraga biti završena jer, kako je naveo, sledi saslušanje "crnogorskih policajaca i nekih osoba iz Hrvatske".

Uhapšeni su osumnjičeni za krivično delo nasilničkog ponašanja u grupi, za koje je predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Advokati osumnjičenih državljana Srbije ranije su rekli da bi se slučaj mogao završiti i prekršajnom prijavom, a da bi onda kvalifikacija bila narušavanje javnog reda i mira. Za to delo je kazna 60 dana zatvora.

Grupa od 39 osumnjičenih juče je puštena iz pritvora u Spužu. Među njima je najviše državljana Srbije. Oni su uhapšeni zbog sumnje da su 19. jula kamenovali navijače Hajduka kod plaže Jaz i u Podgorici.

Tog dana se u Podgorici igrala utakmica prvog kola Kupa UEFA Budućnost-Hajduk.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.