Izvor: B92, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izaslanik poništio imenovanje Vlade

Sarajevo -- Visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling poništo je danas imenovanje Vlade Federacije BiH.

On je izrazio zabrinutost zbog "pokušaja manipulacije proverom kandidata za ministarske pozicije". "Manipulacija je vidljiva iz toga što je OHR već informisao rukovodstvo Federacije BiH kako je spreman da sutra objavi rezultate procesa provere kandidata", saopšteno je iz OHR-a.

Švarc-Šiling je podsetio da ne mogu biti imenovani članovi Vlade Federacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << BiH pre nego što se provere kandidati za ministre, kao što je to ranije učinjeno kod imenovanja ministara u Vladi Republike Srpske i u kantonalnim vladama u Federaciji.

"Proces provere kandidata je svojevremeno uveden u dogovoru sa političkim strankama BiH, kako bi se ojačao sistem kontrole vlasti i sprečila zloupotreba položaja", saopštio je Švarc-Šiling.

Istakao je da je predsednica Federacije BiH Borjana Krišto zahtevala da proces provere kandidata bude završen pre imenovanja.

"Pokušaj ubrzanog imenovanja Vlade Federacije BiH nakon pet meseci odugovlačenja nije prihvatljiv", naveo je Švarc-Šiling.

Poslanici Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH potvrdili su danas na sednici u Sarajevu novi saziv Vlade Federacije BiH.

Odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH Parlamentu je dostavila predsednica Federacije Borjana Krišto, uz saglasnost potpredsednika Mirsada Kebe i Spomenke Mičić.

Za premijera Federacije izabran je Nedžad Branković, a za njegove zamenike Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac.

Zastupnički dom imenovao je još pet ministara bez saglasnosti OHR-a iako je OHR ranije najavio da će provera kandidata biti završena 26. marta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.