Izvor: B92, 10.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izabrana nova Vlada Crne Gore

Podgorica -- Skupština Crne Gore izabrala je danas novu republičku vladu koju predvodi premijer Željko Šturanović.

Od 74 poslanika, novog premijera Željka Šturanovića podržala su 44 poslanika, protiv je bilo 26, dok su četiri poslanika bila uzdržana. I program nove vlade usvojen je glasovima 44 poslanika.

Za predloženi sastav nove vlade, od 72 prisutna poslanika, 42 su glasala za, 28 protiv, a dva su bila uzdržana. Crnogorski parlament ima 81 poslanika. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U Skupštini je nakon izbora proglašena pauza, nakon koje će članovi nove vlade položiti zakletvu.

Pre glasanja o vladi, Šturanović je u završnoj reči poslanicima kazao da nova vlada neće biti ni "briselska, ni jaka, ni slaba", već "normalna".

Šturanović je dodao da će to biti "vlada kontinuiteta", jer su tako odlučili građani Crne Gore na parlamentarnim izborima, 10. septembra.

Prema njegovim rečima, vlada ima dva osnovna cilja - nastavak puta ka evropskim integracijama i aktivnosti na tome da se u Crnoj Gori svi građani osećaju kao u svojoj državi u kojoj će bolje živeti.

Obraćajući se opoziciji, Šturanović je rekao da će njegova vlada biti otvorena za punu saradnju.

Šturanović je rekao da će "mnoge sugestije" koje su iznete u trodnevnoj poslaničkoj debati "biti ozbiljno tretirane" u vladinim aktivnostim.

Opozicione stranke su u parlamentarnoj raspravi izrazile sumnju da će Šturanović biti samostalan u svojoj politici, odnosno, da će uspeti da odoli pritiscima svog prethodnika Mila đukanovića.

Partije koje su se zauzimale za očuvanje državne zajednice sa Srbijom posebno su Šturanoviću zamerile što je za ministra prosvete ponovo predložio dosadašnjeg ministra Slobodana Backovića.

Taj ministar je, prema ocenama opozicije, nepoželjan zbog odnosa prema srpskom jeziku u Crnoj Gori.

Od Šturanovića je traženo da se "ogradi" od nedavne posete predsednika privremene Vlade Kosova Agima Čekua Crnoj Gori.

Ostale opozicione stranke su od Šturanovića zatražile energičnu politiku "destrukcije" raznih monopola u Crnoj Gori, kao i odlučniju bitku protiv korupcije i kriminala.

Poslanici vladajuće koalicije su ostali pri stavu da nova crnogorska vlada treba da bude "vlada kontinuiteta", jer je dosadašnja, u raznim oblastima, postigla povoljne rezultate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.