Izabran Dom naroda BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2023, 20:10

Izabran Dom naroda BiH

Proces formiranja državne vlasti nakon izbora u oktobru prošle godine okončan je danas izborom pet Bošnjaka i pet Hrvata iz Federacije BiH za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, javili su sarajevski mediji.

Procedura izbora je obavljena je danas u nastavku konstitutivne sednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, a predstoji da taj izvor verifikuje Centralna izborna komisija BiH, navodi BHRT.

Kao predstavnici Bošnjaka izabrani su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Safet Softić (SDA), Šefik Džaferović (SDA), Džemal Smajić (SBiH), Kemal Ademović (Narod i Pravda) te Dženan Đonlagić (Demokratska fronta).

Hrvate će predstavljati Zlatko Miletić (Za nove generacije), Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić, svi iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, kao i Ilija Cvitanović (HDZ 1990).

U srpskom klubu Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika osvojio je ranije četiri od pet mandata, a jedan je pripao Srpskoj demokratskoj stranci (SDS).

Vladajuća većina, koja je ranije ove sedmicea izabrala novi saziv Saveta ministara BiH imaće u državnom Domu naroda tesnu većinu od osam poslanika - četiri ima SNSD, tri HDZ BiH, a jedan stranka NiP, koja je deo koalicije probošnjačke osmorke, javila je agencija Hina, navodeći da u Domu naroda nijednoga predstavnika nema SDP BiH.

Te stranke imaju kvalifikovanu većinu za donošenje svih odluka u državnom Domu naroda, koji je uz donji, Predstavnički dom, čine Parlament BiH.

Problem bi im mogla stvarati SDA koja zajedno s bliskim Demokratskim frontom Željka Komšića i Strankom za BiH mogu bojkotovati održavanje sednica toga doma, ocenila je agencija Hina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.