Ivanov preuzeo predsedničku dužnost

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanov preuzeo predsedničku dužnost

Potpisivanjem svečane izjave, Đorđi Ivanov je danas preuzeo dužnost novog predsednika Makedonije. Inauguraciji prisustvovao veliki broj stranih i domaćih delegacija. Sejdiu pozvan da ne dođe. DPA bojkotovala svečanost.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, uprkos višednevnog prepucavanja albanskih i makedonskih partija u Makedoniji, ipak nije prisustvovao inauguraciji, iako je tokom vikenda primio "poziv da ne dođe" u Skoplje.

Njegov izostanak, suštinski, predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kompromis, jer su makedonski zvaničnici ocenili da bi prisustvo kosovskog predsednika dovelo do oštrih protesta Beograda i verovatnog nedolaska Borisa Tadića.

Zbog toga, Skoplje je pribeglo diplomatskoj gimnastici, pa je Sejdiu protokolarno pozvan na inauguraciju, ali ne na vreme, pa se nije pojavio u Sobranju, ali će, za uzvrat, makedonsku prestonicu posetiti naredne sedmice.

Sejdiuov kabinet je u ponedenjak potvrdio da je poziv za inauguraciju stigao u Prištinu, ali je dan kasnije saopšteno da predsednika Kosova ipak nije pozvan na svečanost.

Predsedavajići makedonske skupštine, Trajko Veljanovski izjavio je u nedelju da je Sejdiu, ipak, pozvan na svečanost.

Makedonija i Srbija imaju različite stavove o jednom pitanju regionalnog karaktera, ali to ne znači da ne mogu da razvijaju dobre odnose u drugim oblastima i da se pripremaju za ostvarenje zajedničkog cilja, članstva u Evropskoj uniji , ocenili su novoizabrani predsednik Makedonije Đorđe Ivanov i predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je naglasio da je Srbija zainteresovana za ekonomski i politički razvoj Makedonije, kako bi obe države što pre ostvarile svoj cilj punopravnog članstva u EU.

Ivanov je istakao da je počastvovan što je Tadić, kao dobar prijatelj Makedonije, prisustvovao ceremoniji njegovog stupanja na dužnost. Srbija i Makedonija različito gledaju na pitanje nezavisnosti Kosova, istakao je on, ali to ne znači da ne mogu da sarađuju u drugim sferama.

Prema njegovim rečima, dolazak Tadića u Makedoniju je dokaz da su odnosi dve države u uzlaznoj putanji.

Novoizabrani predsednik Makedonije Đorđi Ivanov u podne je preuzeo dužnost, čime je postao četvrti šef te države od proglašenja nezavisnosti pre 18 godina.

"Ne zanemarujući odnose sa svim našim susedima, želeo bih da naglasima da ću posebnu pažnju posvetiti odnosima s Grčkom. Učiniću sve da se odnosi dve zemlje razvijaju u duhu dobrosusedstva i uzajamnog poverenja", rekao je Ivanov.

"Podstičem i podržavam sve političke lidere i nezavisne intelekutalace, biznismene i sve ljude da se ponašaju odgovorno prema najvećem bogatstvu zemlje - dobrim odnosima između zajednica i građana", istakao je Ivanov, koji je inauguracioni govor završio rečima: "Da živi Makedonija".

Inauguraciji, održanoj u zdanju makedonskog Sobranja, prisustvovali su i premijer Nikola Gruevski, članovi vlade, predstavnici državnih institucija, diplomatskog kora, sudske vlasti i verskih zajednica.

Svečanost je bojkotovala opoziciona Demokratska partija Albanaca Menduha Tačija, koja je još ranije ocenila da Ivanov, obzirom na ishod glasanja i bojkot albanskih birača, ne predstavlja makedonske Albance, koji čine četvrtinu od ukupno dva miliona stanovnika te države.

Ivanov je, takođe, obećao da će uložiti sav svoj kapacitet i kredibilitet za blagostanje zemlje i građana Makedonije, i dodao da će mu prioritet tokom petgodišnjeg mandata biti članstvo zemlje u EU i NATO, i vođenje odgovorne unutrašnje i spoljne politike.

Nakon svečane izjave i prvog govora novog predsednika, Ivanov je sa svojim prethodnikom Brankom Crvenkovskim popio tradicionalnu zajedničku kafu.

Predsednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije, koji su prisustvovali inauguraciji novog makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, razgovarali su s premijerom Nikolom Gruevskim.

Kako je saopšteno iz Kabineta makedonskog premijera, Boris Tadić, Stipe Mesić, Filip Vujanović, Bamir Topi i Gruevski razgovarali su o mogućnostima za bolju ekonomsku saradnju i proširenje ekonomskih odnosa u regionu.

Poseban režim bezbednosti

Zbog dolaska stranih državnika i delagcija, u Skoplju je uveden poseban režim bezbednosti. Angažovano je oko 1.000 policajaca, snajperista, inspektora i agenta u civilu, a dva helikoptera su nadletala makedonsku prestonicu.

Ivanov će predsedničku dužnost obavljati u novom sedištu, Vili Aneks. Objekat se nalazi u blizini predsedničke rezidencije, na brdu Vodno, i nedavno je preuređen za obavljanje predsedničkih dužnosti. Dosadašnje radne prostorije predsednika Makedonije bile su u zgradi parlamenta. 

Predsednik Ivanov odlazi sutra na svoje prvo predsedničko putovanje u Brisel. Predsednička plata iznosiće 1.500 evra, a Ivanov će raspolagati budžetom nešto manjim od milion evra.

Đorđi Ivanov je četvrti predsednik Makedonije, posle Kire Gligorova, tragično nastradalog Borisa Trajkovskog i Branka Crvenkovskog. Izabran je na predsedničkim izborima u martu na kojima je, kao kandidat VMRO DPMNE, osvojio 450.000 hiljada glasova.

Đorđi Ivanov je rođen 1960. godine u Valandovu, na jugoistoku Makedonije, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Skoplju 1982. godine, a doktorirao 1998. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.