Ivanić: Ne bi bilo pametno ne održati referendum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2016, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanić: Ne bi bilo pametno ne održati referendum

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da su besmislene tenzije koje se dižu oko referenduma u Reublici Srpskoj i misli da ne bi bilo pametno preduzimati bilo kakve mere na onemogućavanju njegovog održavanja.

"Zabrana ili pokušaj osporavanja referenduma od međunarodnih institucija pod pritiskom bošnjačkih partija bila bi samo podrška (predsedniku RS) Miloradu Dodiku, koji će od toga napraviti političku priču, a ništa se time neće dobiti", rekao je Ivanić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preneli su mediji u BiH.

Prema njegovim rečima, jedini razlog što je Bakir Izetbegović pokrenuo celu priču svojom apelacijom da 9. januar ne može da bude Dan RS je taj da pokaže da je moćan i da on može odlučivati o Srpskoj, a to, kako je rekao, nema veze sa samim datum koji se obeležava kao praznik.

"Odgovori će biti žestoki. 9. januar će ostati ključni praznik Republike Srpske i džaba Izetbegoviću pokušaji, bilo bi pametnije da se time ne bavi", naveo je Ivanić.

On je istakao da se sa referendumom ne sme igrati, ako je jednom zakazan mora biti održan, jer bi otkazivanje bilo ismejavanje odluke Narodne skupštine Republike Srpske.

Referendum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske zakazan je za 25. septembar.

Supervizor za Brčko nije saglasan

Supervizor za Brčko distrikt Brus Berton nije dao saglasnost za održavanje referenduma o 9. januaru - Danu Republike u tom distriktu za građane koji imaju državljanstvo Srpske.

Berton je danas odgovorio na pismo gradonačelnika Brčkog Ante Domića kojim je tražena saglasnost supervizora, saopšteno je iz OHR-a.

"Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa danom Republike Srpske neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju saglasnost za održavanje referenduma Republike Srpske na teritoriji Brčko distrikta", naveo je Berton u odgovoru Domiću.

U saopštenju se navodi da nalog supervizora, donesen 2007, propisuje da se referendumi na teritoriji Brčko distrikta mogu održavati isključivo uz prethodnu saglasnost supervizora za Brčko u pisanoj formi, te da se sprovode isključivo pod uslovima koje odobri supervizor za Brčko distrikt.

Svrha ove mere je da se obezbedi da su referendumi koji se održavaju u Distriktu u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima, a posebno sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, saopšteno je OHR-a.

Referencum o Danu Republike Srpske zakazan je za 25. septembar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ivanić:Ne bilo pametno neodržati referendum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2016

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić smatra da su besmislene tenzije koje se dižu oko referenduma u Republici Srpskoj i misli da ne bi bilo pametno preduzimati bilo kakve mere na neomogućavanju njegovog održavanja..."Zabrana ili pokušaj osporavanja referenduma od međunarodnih institucija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.