Izvor: B92, 27.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Italija nije tražila dokumenta"

Podgorica -- Vesna Medenica kaže da nije dobila zahtev od italijanskog tužilaštva u vezi sa švercom cigareta.

Vrhovna državna tužiteljka Crne Gore izjavila je danas da nije dobila nikakav zahtev od italijanskog tužilaštva povodom istrage o švercu cigareta koja se u Italiji vodi protiv bivšeg premijera Mila Đukanovića i nekoliko državljana Crne Gore.

"Tužilaštvo u Italiji nikada ništa nije tražilo od kancelarije vrhovnog državnog tužioca, niti od Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravde, bilo kakvu pravnu pomoć", kaže ona.

Vesna Medenica je dodala da tužilaštvo u Italiji nije, po međunarodnim ugovorima, obavezno da o istrazi obaveštava državu građana protiv kojih vodi krivični postupak. Ako italijanski tužilac Đuzepe Šelzi "bude u poziciji ili želji da dostavi dokaze, kancelarija vrhovnog državnog tužioca će to prihvatiti, proceniti i videti šta dalje", kaže ona.

Tužilaštvo u Italiji završilo je preliminarnu istragu protiv Đukanovića, potpredsednika u njegovoj vladi i aktulenog predsednika Senata državne revizorske institucije Miroslava Ivaniševića, nekadašnje šefice Trgovinske misije Crne Gore u Italiji Dušanke Jeknić i 12 osoba iz Crne Gore, Srbije i Švajcarske zbog umešanosti u šverc cigareta i pranje novca.

Tužilaštvo tereti Đukanovića da je bio na čelu "međunarodne mafijaške grupe" koja je zahvaljujući krijumčarenju cigareta između Crne Gore i italijanske pokrajine Pulje od 1994. do 2002. zaradila više desetina miliona evra.

Pravnici navode da, ako do suđenja dođe, Đukanović i ostali državljani Crne Gore ne mogu biti izručeni Italiji po crnogorskim zakonima, osim ako oni na to dobrovoljno pristanu. Takođe, crnogorski Krivični zakon, koji je važio u to vreme, ne tretira krivično delo šverca cigareta i pranja novca.

Prema crnogorskim propisima, tužilaštvo može da goni crnogorske državljane za sva krivična dela koja su počinili u inostranstvu, a može da pokrene istragu i podigne optužnicu po istom predmetu za koji se oni terete u inostranstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.