Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2020, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isvestilac za Crnu Goru: Dogovorom rešiti spor o Zakonu o slobodi veroispovesti

Spor u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi veroispovesti mora se rešiti dogovorom - ocenio je izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula.

Svaka dalja polarizacija društva može samo štetiti nekim drugim procesima unutar te zemlje, rekao je za Radio Crne Gore Picula, socijaldemokratski poslanik iz Hrvatske.

"U politici, apsolutno, dijalog je osnovni instrument. Meni se čini - bez želje da ulazim detaljno u odnose na crnogorskoj sceni - da je taj zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << donet u itekako polarizovanoj društvenoj i političkoj atmosferi. Sada je pitanje na koji način učiniti dijalog o tom zakonu i njegovoj primeni mogućim”, rekao je on.

Picula je ukazao na odgovornost svih uključenih i onih koji imaju interesa da se problem reši.

"Ne vidim da će se problem rešiti bez ozbiljnog dogovora, pre svega unutar Crne Gore, ali i bez smanjivanja tenzija u crnogorskom susedstvu – bez toga se problem zaista neće rešiti, a on postoji", rekao je Picula.

Upitan da li su pokušaj paljenja crnogorske zastave u Srbiji i gruba retorika Beograda u duhu dobrosusedskih odnosa, Picula je ocenio da to ne doprinosi evropskom putu.

"To pre svega diskredituje napore nas poslanika u Evropskom parlamentu koji zaista snažno zagovaramo politiku proširenja", ocenio je on.

Objasnio je da "zalagati se za zemlje koje ne mogu naći način da svoje otvorene probleme rešavaju za stolom, strpljivo, ma koliko to vremena tražilo, nego možda i zapaljivom retorikom, koje narativom podstiču sukobe i neprihvatljivo ponašanje kao što je paljenje crnogorske zastave, sigurno ne čine uslugu ni sebi ni svojim susedima", kazao je Picula za Radio Crne Gore.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC danima protestuje zbog novog crnogorskog zakona o slobodi veroispovesti koji smatra "diskriminatorskim", "anticrkvenim" i "pripremom otimanja" imovine te crkve u Crnoj Gori. Na protestima širom Crne Gore SPC traži od vlasti da povuku zakon.

Vlast u Crnoj Gori je više puta saopštila da neće povući zakon i da je otvorena za dijalog s Mitropolijom SPC, ali o primeni tog akta.

Povodom najave crnogorskog premijera Duška Markovića da će ga do kraja nedelje pozvati na razgovore o Zakonu o slobodi veroispovesti, mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije je izjavio da, "ako je poziv na dijalog samo u vezi onog bezakonja, onda je bolje da se tu ne započinje nikakav razgovor".

Amfilohije je poručio da je Crkva spremna za razgovor ako je vlast na prvom mestu spremna da prihvati amandmane koje je Mitropolija podnela na sporni zakon.

Mitropolija je pred samo glasanje o tom zakonu predložila stotinak amndamana koje je sve odbila Skupština Crne Gore.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.