Isušivanje poplavljenih terena

Izvor: Press, 08.Dec.2010, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isušivanje poplavljenih terena

Drina se povukla u korito, ali voda je ostala u dvorištima i podrumima i u nižim predelima i udubljenjima. U toku je isušivanje terena i ispumpavanje vode, kaže načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije u Loznici Petar Katanić. Prema njegovim rečima, radi se na sanaciji terena, sakupljanju uginule stoke, popravljanju oštećene infrastrukture, puteva, elektro i vodovodne mreže, kao i kopanju kanala da bi voda mogla da otekne. Suše se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << stambeni objekti i dvorišta koje stručne ekipe potom dezinfikuju. Stanovništvu su sada najpotrebniji ogrev i stočna hrana, a Vlada je dala saglasnost da Ministarstvo trgovine i usluga - Republička direkcija za robne rezerve Loznici bespovratno isporuče 100.000 litara dizel goriva D-2 u vrednosti od 10,8 miliona dinara.U lozničkom kraju poplavljeno je oko 800 kuća, 200 vikendica i oko 6.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a u najkritičnijem trenutku poplave evakuisano je 500 osoba iz 126 domaćinstava. Loznica je u junu imala veliko izlivanje Jadra, kada je napravljena šteta od oko 200 miliona dinara. Prema rečima gradonačelnika Vidoja Petrovića, izlivanje Drine napravilo je štetu koja nadmašuje nekoliko stotina miliona dinara.
Dezinfekcija poplavljenog područja počela je juče u Ljuboviji i okolini. Angažovane su dve ekipe Zavoda za javno zdravlje iz Šapca kojima će pomagati i ekipe iz Ljubovije.
- Prvo će se dezinfikovati javne ustanove: vrtić, gimnazija i osnovna škola, a zatim kuće i drugi poplavljeni objekti. Očekujemo i dopremanje velike prskalice za dezinfekciju ulica. Od ponedeljka uveče u gradskom vodovodu je ispravna voda za piće - kaže Miroslav Nenadović, član Štaba za vanrednu odbranu od poplava.
U novosagrađenoj osnovnoj školi veliki problem predstavljaju podzemne vode. Od petka se ispumpava voda iz podruma, koja ponovo nadolazi, pa je, prema rečima direktora Milana Trijića, zbog toga i problema sa grejanjem neizvesno kada će biti nastavljena nastava.
I u Mačvanskom Prnjavoru Drina se povukla u korito, a voda je iscrpljena iz 80 domaćinstava koja su pred udarom poplavnog talasa bila evakuisana. Vodostaj Save kod Šapca od prekjuče je u opadanju, a u stagnaciji je u opštni Vladimirci.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

UBRZANA DEZINFEKCIJA KUĆA ZA POVRATAK PORODICA

Izvor: Kurir, 08.Dec.2010

LOZNICA - Čitavom dužinom priobalnog pojasa u lozničkom kraju koji je poplavila Drina, ubrzano se nastavlja dezinfekcija kuća što omogućava postepeni povratak porodica u domove koje su sredinom prošle sedmice morali da napuste...Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije u Loznici Petar Katanić...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.