Istraga protiv Ponte, predsednik traži njegovu ostavku

Izvor: RTS, 05.Jun.2015, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga protiv Ponte, predsednik traži njegovu ostavku

Rumunski tužioci za borbu protiv korupcije pokrenuli su istragu protiv premijera Viktora Ponte zbog sumnje da je umešan u falsifikovanje, pranje novca, konflikt interesa i utaju poreza. Predsednik Klaus Joanis traži od Ponte da podnese ostavku. Premijer poručuje da samo parlament može da ga smeni.
Rumunski premijer Viktor Ponta saopštio je, pošto ga je predsednik Klaus Johanis pozvao da podnese ostavku, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da jedino parlament može da ga smeni.

Johanis je pozvao Pontu da podnese ostavku, ističući da je pozicija šefa vlade neodrživa nakon što je protiv njega pokrenuta krivična istraga zbog korupcije.
"Samo parlament može da me smeni. Poštujem stav predsednika, ali mene je na ovu poziciju postavio parlament", poručio je Ponta u poruci objavljenoj na svom Fejsbuk profilu, prenela je agencija AFP.
Ponta je naglasio da je poštovanje ustavnih princima od ključne važnosti za rumunsko društvo i da ne može da prihvati da tužilac "može da bude iznad parlamenta, vlade i građana".
"Kada bi to bilo tako, onda bi to bila diktatura", naveo je Ponta.
Rumunski tužioci za borbu protiv korupcije saopštili su danas da su pokrenuli istragu protiv Ponte zbog osnovane sumnje da je umešan u falsifikovanje, pranje novca, konflikt interesa i utaju poreza.
Ponta je negirao krivicu i rekao da su optužbe protiv njega potekle od njegovih političkih neprijatelja.
Lokalni rumunski mediji preneli su da je premijer viđen jutros kako ulazi u kancelariju Tužilaštva zaduženog za borbu protiv korupcije, prenosi Rojters.
Javni tužioci su sproveli seriju visokoprofilisanih hapšenja u toku proteklih nekoliko meseci u državi koja važi za jednu od najsiromašnijih i sa najviše korupcije u Evropskoj uniji, prenosi Tanjug.
Ministar finansija u vladi premijera Ponte podneo je ostavku u martu nakon što su protiv njega pokrenuti slučajevi u vezi sa korupcijom, dok su njegov tast i neki poslanici takođe pod istragom.
Ponta koji je pre preuzimanja funkcije premijera 2012. godine bio javni tužlulac, suočava se sa opštim izborima naredne godine i njegova vlada trenutno pokušava da u parlamentu progura niz spornih smanjenja poreza.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rumunski premijer pod istragom!

Izvor: Mondo, 05.Jun.2015

Rumunski tužioci za borbu protiv korupcije rekli su danas da su pokrenuli istragu protiv premijera Rumunije Viktora Ponte zbog osnovane sumnje da je umešan u falsifikovanje, pranje novca, konflikt interesa i utaju poreza...Foto: AP Photo/Vadim Ghirda, File..Kako javlja Rojters, lokalni rumunski mediji...

Nastavak na Mondo...

Ponta: Samo parlament može da me smeni

Izvor: Blic, 05.Jun.2015

Rumunski premijer Viktor Ponta odbio je danas poziv predsednika države da podnese ostavku, jer je protiv njega danas pokrenuta krivična istraga, rekavši da samo parlament može da ga smeni...Ponta je imenovan kao osumnjičeni za falsifikovanje, pranje novca, sukob interesa i utaju poreza...Premijer...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.