Izvor: B92, 12.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o upadima u sistem SRJ

Hag, Banjaluka -- Haški tribunal otvorio istragu o upadima RS u platni sistem Jugoslavije 1997.

Tužilaštvo Haškog tribunala počelo istragu o korišćenju 230 miliona maraka koje je Republika Srpska 1997. uzela upadima u monetarni sistem Jugoslavije, pišu banjalučke Nezavisne novine. Pozivajući se na izvor blizak Tribunalu, list navodi da postoje indicije da je deo sredstava koje je Vlada RS, s premijerom Gojkom Kličkovićem, povukla upadom u platni promet SRJ 22. avgusta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1997. korišćen za finansiranje skrivanja haških optuženika.

Portparol Tužilaštva Haškog suda Anton Nikiforov potvrdio je da je istraga otvorena i da haški istražioci na njoj rade sa istražnim organima RS, navodeći da u cilju istrage ne može da saopšti detalje.

Vlada Republike Srpske je 3. oktobra 1997. donela odluku o povlačenju sredstava iz SRJ, usvojivši zaključak prema kom ta odluka neće biti objavljena u Službenom glasniku RS jer se radi o državnoj tajni. U tekstu se navodi da je upravo zbog toga ostalo nepoznato o kojim sredstvima je reč i da je to pitanje na koje odgovor treba da pruži istraga Haškog tužilaštva.

Nekadašnji ministar pravde Republike Srpske Momčilo Mandić, suočen sa optužbama da pomaže haškim beguncima, ranije je tvrdio da je Radovan Karadžić svoje skrivanje finansijski obezbedio uz pomoć 113 miliona maraka koje je Republika Srpska povukla iz platnog prometa SRJ u prvim posleratnim godinama. On je rekao da je dokumenta o tome dostavio kancelariji međunarodnog predstavnika preko bivše ministarke finansija Republike Srpske Svetlane Cenić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.