Izvor: B92, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o islamskim organizacijama

Sarajevo -- Tužilaštvo BiH istražuje poslovanje najmanje sedam humanitarnih islamskih organizacija.

Istraga je pokrenuta zbog tvrdnji da su te organizacije učestvovale u pranju novca, pišu banjalučke Nezavisne novine pozivajući se na neimenovane izvore u Tužilaštvu BiH.

List piše da Tužilaštvo od ranije istražuje poslovanje Organizacije preporoda islamske tradicije iz Kuvajta, Dar el bira iz Dubaija, Svetske islamske humanitarne organizacije iz Kuvajta i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kuvajtskog generalnog komiteta za pomoć.

Kako se navodi, istraga je u međuvremenu proširena na još najmanje tri organizacije. "U toku je istraga o najmanje sedam humanitarnih organizacija koje se dovode u vezu s pranjem novca. Indikativno je da je na čelu svih tih organizacija bila ista grupa ljudi i da su novac dobijali od jedne inostrane fondacije. Sumnjamo u pranje novca jer su velike količine gotovine podizane iz blagajne, a ne postoji trag o trošenju tih sredstava", rekao je neimenovani izvor u Tužilaštvu.

List dodaje da je Tužilaštvo BiH pre nekoliko meseci otvorilo istragu o četiri humanitarne organizacije registrovane u BiH usko povezane sa Organizacijom preporoda islamske tradicije iz Kuvajta. Ta organizacija je na listi finansijera Al Kaide koju su napravile Ujedinjene nacije.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije želeo da komentariše navode o istrazi o poslovanju humanitarnih organizacija. "Nikakvih informacija o tome nemam i zbog toga i ne mogu govoriti o toj istrazi. Postoje predmeti koji su posebno osetljivi i o kojima niko sem direktno uključenih u njihov rad ne treba da zna ništa", rekao je Grubešić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.