Izvor: B92, 07.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskopavanja grobnica u Sloveniji

Ljubljana -- U Sloveniji su pronađene i iskopavaju se nove masovne grobnice žrtava posleratnih ubistava.

Bezdan kod Konfina u okolini Kočevskog roga i Lovrenška grapa u okolini Škofje Loke lokacije su novopronađenih grobnica, u kojima su sahranjene žrtve ubistava posle Drugog svetskog rata. Komisija koja istražuje ova ubistva u Kofinu je iskopala oko 88 tela, a očekuje se da ih bude nađeno oko 200.

Prema dosadašnjim podacima, radi se o ostacima grupe ranjenika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bolesnika i invalida, koji su juna 1945. godine dovedeni iz centralnih zatvora bezbedonosno-obaveštajne službe, OZNA, i ubijeni u blizini Bezdana.

U identifikaciji do sada pronađenih ostataka je pomogao zatvorski spisak zatvora OZNA u Ljubljani.

Osnovne analize su pokazale da se radi o muškarcima, od kojih je polovina bila mlađa od 25 godina, a među ubijenima je najviše Slovenaca.

U okolini Škofje Loke je u toku iskopavanje žrtava iz novopronađene sekundarne grobnice, u koju su tela tek kasnije bila premeštena.

Prema pisanju slovenačkih medija, žrtve u ovoj grobnici su ubijene 1945. godine i sahranjene neposredno uz izvor, što je zagadilo vodu koju je pilo lokalno stanovništvo i kod kojih je to izazivalo oboljevanje od tifusa.

Zbog toga je posleratna vlast naredila da se tela iskopaju i premeste u šumu nešto više od izvora.

I u okolini Škofje Loke locirana je jedna masovna grobnica, za koju je lokalno stanovništvo svedočilo da su u njoj streljani civili.

Pre nego što je Komisija za istraživanje posleratnih masovnih ubistava uspela da započne sa iskopavanjima, kosti iz ogromne grobnice su nestale, a u nju je neko zakopao srnu.

Pomenuta komisija se sprema i za iskopavanja u okolini tvrđave u Škofjoj Loci, u kojoj je neposredno posle Drugog svetskog rata bio improvizovani logor, kroz koji je prošlo nekoliko hiljada ratnih zarobljenika, koje su iz Austrije u Sloveniju vratili Britanci.

Među zarobljenicima je bilo i oko 100 dece, a očekuje se da će ostaci ubijenih biti pronađeni u zatrpanim podrumskim zatvorima, u okolini zidova i vrtu tvrđave.

Samo u okolini Kočevskog roga se sumnja da postoji još oko 400 grobnica, dok ih u Sloveniji ima 500, ocenjuju iz Komisije za istraživanje posleratnih masovnih ubistava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.