Izvor: B92, 06.Apr.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isključeni iz crkve "zbog kleveta"

Banja Luka -- Crkveni sud Zahumsko-hercegovačke eparhije u Trebinju isključio je iz crkve dvojicu nevladinih aktivista, i to zbog "klevetanja crkve, sveštenstva i naroda".

Izopšteni su Nikola Sekulović i Blaža Stevović, zbog, kako se navodi, "klevetničkog delovanja u pisanim i elektronskim medijima i blaćenja crkvenih velikodostojnika, sveštenstva i naroda". U Banjalučkoj eparhiji do sada inače nije zabeleženo da se na crkveni sud pozivaju svetovna lica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U saopštenju Crkvenog suda navodi se da se Sekulović izopštava iz crkvene zajednice na godinu dana, odnosno do Vaskrsa 2010. godine, "zbog javnog necrkvenog delovanja", kao i da se "poziva na pokajanje".

Blažo Stevović, navodi se u saopštenju, iz crkvene zajednice izopšten je do Pedesetnice-Trojčindana 2009. godine, i takođe je pozvan na pokajanje.

U saopštenju Crkvenog suda navodi se da se "za vreme isključenja iz zajednice od izopštenih očekuje da će prestati sa svojim sablaznim i dušegubnim delovanjem, koje je na štetu crkve i na njihovu propast", kao i da će se "iskreno pokajati i obratiti za ponovni povratak u crkvenu zajednicu".

U vreme izopštenja iz crkvene zajednice, navodi se, Sekulović i Stevović ne mogu ulaziti u pravoslavne crkve, prisustvovati bogosluženjima niti prisustvovati hrišćanskom krštenju, venčanju, sahrani... dok je članovima crkve zabranjeno da se mole se s njima.

Crkveni sud zapretio je Sekuloviću i Stevoviću da će doneti odluku o njihovom konačnom isključenju iz SPC-a ako "i dalje nastave sa svojim otpadničkim delovanjem".

Sekulović i Stevović su u pojedinim medijima izneli optužbe protiv vladike Grigorija, navodeći da je on umešan u nezakonite radnje, poput nezakonitih privatizacija državnih preduzeća u Trebinju.

Oni su ranije danas ocenili da se radi o "zloupotrebi crkve u političke svrhe, kao i pokušaju da se zaustavi misija nevladinog sektora u Trebinju u dokazivanju kriminala i korupcije vladajućeg režima, uz sumnje da je u njih upleten i vladika Grigorije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.