Izvor: B92, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Interesovanje za glasanje u RH"

Beograd -- Komesar za izbeglice Dragiša Dabetić kaže da je u Srbiji veliko interesovanje za učešće na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

"Učinićemo sve da svi hrvatski državljani u Srbiji koji imaju državljanstvo odnosno hrvatske dokumente, ostvare glasačko pravo 24. i 25. novembra kada će biti otvoreno ukupno 15 izbornih mesta, 14 na području centralne Srbije i jedno u Janjevu na Kosovu i Metohiji", rekao je Dabetić.

Prema njegovim rečima, u Vojvodini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima oko 16.000 Hrvata koji kao hrvatski državljani imaju pravo da glasaju i to će im biti omogućeno.

"Uključivanjem poverenika komesarijata, koji će ići po kolektivnim centrima i u naselja gde znaju da ima izbeglica, kao i organizovanjem besplatnog prevoza, želimo da pomognemo izbeglim licima sa područja Hrvatske. Za njih bi, bilo da imaju zvaničan status izbeglica ili su uzeli državljanstvo Srbije, odlazak na glasanje bio znatan izdatak", istakao je Dabetić.

Na poslednjoj registraciji izbeglica u Srbiji izbeglički štatus potvrđen je za 76.546 osoba iz Hrvatske, a srpsko državljanstvo je do sada uzelo oko 100.000 izbeglica iz Hrvatske.

Dabetić je ukazao da je što masovniji odaziv Srba hrvatskih državljana veoma važan jer je "svaki njihov glas na izbornim listama u devetoj izbornoj jedinici (područje Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije) mogućnost da utiču na politički život, odnosno ostvarivanje prava i Srba u Hrvatskoj i povratnika".

"Ova nedelja je ključna, a prema informacijama postoji veliko interesovanje za odlazak na glasanje u Hrvatsku. Važno je da svi koji žele da glasaju moraju imati hrvatska dokumenta, a da se oni koji će glasati u Srbiji moraju registrovati do 10. novembra", istakao Dabetić.

Komesar za izbeglice je dodao da svi potencijalni birači do tada moraju da popune registracione liste i predaju fotokopiju lične karte ili pasoš sa adresom, što mogu da urade u hrvatskoj ambasadi u Beogradu i konzulatima u Beogradu i Subotici, ili preko udruženja i poverenika za izbeglice koji se nalazi u svakoj opštini.

U Srbiji će se glasati u sedam gradova - Beogradu, Zemunu, Subotici, Somboru, Inđiji, Sremskoj Mitrovici i Pančevu.

Besplatan autobuski prevoz biće organizovan i na području Srbije za sve koji žele da glasaju, a nalaze se van mesta u kojima se glasa, kao i za odlazak u Hrvatsku.

Za one koji se odluče da putuju u Hrvatsku, neće biti potrebna registracija jer će glasati direktno u Hrvatskoj, dodao je on.

Odluka o glasanju za devetu izbornu listu doneta je na osnovu uvida u birački spisak devete izborne jedinice na kojoj je upisano 49.893 glasača pripadnika srpske nacionalnosti.

Deveta izborna jedinica obuhvata Benkovac, Biskupiju, Civljane, Donji Lapac, Ervenik, Kistanje, Ivoševce, Đevrsku, Mokro Polje, Raduču, Knin, Vrbnik i Dalmatinsko Kosovo. Tu su i Plavno, Strmica, Golubić, Polača, Žagrović, Obrovac, Plaški, Otočac, Plivička jezera, Korenica, Skradin, Bretiškovci, Šibenik, Udbina, Vrhovina, Zadar, Gračac, Srb i Zrmanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.