Inicijativa mladih pozvala hrvatski državni vrh da se izvini žrtvama Oluje

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jul.2018, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa mladih pozvala hrvatski državni vrh da se izvini žrtvama Oluje

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da upute izvinjenje žrtvama zločina koji su počinjeni za vreme i posle vojno-policijske akcije "Oluja".

U saopštenju povodom predstavljenog priručnika za političare "Kako se izviniti za zločine", Inicijativa je ocenila da je dužnost premijera i predsednice "da upute izvinjenje koje je prvenstveno važno žrtvama zločina, a potom i društvu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u celini".

"Cilj izvinjenja je osnažiti društvo u celini da se suoči s razlozima koji su uzrokovali konflikte i nasilje i omogućili masovno kršenje ljudskih prava, kao i da se nedvosmisleno potvrdi činjenica da su se zločini dogodili i da su prouzrokovali neizmernu štetu žrtvama", navodi se u saopštenju.

Inicijativa je istakla da u Hrvatskoj "postoji nedostatak razumevanja političara za dužnost adresiranja zločina iz prošlosti za koje odgovornost snosi Hrvatska".

"Važno je naglasiti da odgovornost ne predstavlja krivicu naroda i države. Krivicu za zločine nose pojedine osobe i ona se utvrđuje osuđujućom presudom, a političari, društvo i svaki građanin imaju odgovornost osuditi te zločine", ocenjuje se u saopštenju objaljenom na sajtu Inicijative.

Podseća se da 23 godine posle završetka rata nijedan visoki državni funkcioner nije uputio "iskreno izvinjenje žrtvama zločina i teških kršenja ljudskih prava za koje je nedvosmileno utvrđeno da su ih počinili pripadnici institucija Hrvatske ili jedinica pod kontrolom Hrvatske i da se odnos političara prema žrtvama pogoršava iz godine u godinu".

"Činjenica je i da odgovorni nisu privedeni pravdi, što još više ukazuje na nužnost izvinjenja kao oblika simboličkog prepoznavanja patnje žrtava i minimuma moralne satisfakcije za žrtve", upozorila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Ocenjuje se da bi izvinjenje državnog vrha moglo "snažno doprineti pomirenju država i društava, prepoznavanju patnje preživelih i porodica žrtava zločina, kao i vraćanju njihovog dostojanstva".

"Prvi koji su dužni uputiti izvinjenje žrtvama Oluje su predsednica i premijer. S obzirom na funkciju koju obavljaju, ovim simboličkim gestom imaju priliku da pokažu da je država spremna da prizna činjenice, preuzme odgovornost za zločine i obezbedi da takve radnje ne naiđu na odobravanje i da se više ne ponove", ocenjuju iz Inicijative.

Uz to se ističe da bi iskreno izvinjenje najviših državnih funkcoinera pokazalo da društvo ima snage da se suoči s prošlošću, kao i da prizna i osudi nehumana dela.

Inicijativa je pozvala građane da potpišu njihovu online peticiju #ISPRIKA.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Inicijativa mladih: Vrh države da se ispriča žrtvama Oluje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Jul.2018

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da upute ispriku žrtvama zločina koji su počinjeni za vrijeme i poslije vojno-policijske akcije "Oluja".   U saopćenju povodom predstavljenog priručnika za političare...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.