Inicijativa Za dom spremni na nivou provokacije

Izvor: RTS, 25.Avg.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Inicijativa 'Za dom spremni' na nivou provokacije"

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je da je inicijativa grupe građana, koji zahtevaju da se fašistički pozdrav "Za dom spremni" uvede u službenu upotrebu u vojsci, "neozbiljna i neprihvatljiva i na nivou provokacije".
"Inicijativa je neozbiljna, neprihvatljiva i na nivou je provokacije", poručeno je iz kabineta predsednice preneo je portal Index.hr, navodi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Oglasio se i opozicioni HDZ, koji navodi da vojska već ima svoje pzdrave iz domovinskog rata.
"Savremena hrvatska država zasnovana je na domovinskom ratu. Hrvatska vojska ima svoje pozdrave koji odražavaju domoljublje i zajedništvo proizašlo upravo iz tog rata, a to su `Domovini verni` i `Pozdrav domovini`", navodi se u saopštenju HDZ-a.
Premijer Zoran Milanović je poručio inicijatorima da se prisete govora Franje Tuđmana iz 1990.
"Ja bih ih pozvao da poslušaju govor predsednika Tuđmana na nekom od predizbornih skupova 1990. kada se osnivao HDZ, šta je mislio o tome i šta je mislio o ulozi Hrvata u partizanskom pokretu. Neka se vrate tamo, to važi i za vođstvo HDZ-a i za sve one koji žele Hrvatsku da vrate nazad u mrak", rekao je Milanović.
On je za hrvatsku TV N1 rekao da je pred Hrvatskom velika odgovornost da napred nastavi ovim "staloženim putem, na bolje".
"To nekima u Hrvatskoj smeta, a mi smo zbog toga srećni", kazao je premijer.
Tako je inicijativa za uvođenje ustaškog pozdrava u Oružane snage Hrvatske ujedinila vlast i opoziciju toj zemlji i to u trenutku kada parlamentarni izbori nisu raspisani, ali je kampanja uoči izbora, koji će najverovatnije biti održani u drugoj polovini novembra, uveliko u toku.
Potpisnici peticije tvrde da je pozdrav "Za dom spremni", koji je za vreme Drugog svetskog rata bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, zapravo starohrvatski pozdrav i podržavaju incijativu koju je preko Fejsbuka pokrenuo poslednji komandant odbrane Vukovara Branko Borković zvani Mladi Jastreb da se taj pozdrav uvede u službenu vojnu upotrebu.
U pismu hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović grupa građana, njih oko 3.000, uputilo je pismo sa zahtevom da se predlože izmene Zakona o hrvatskoj vojsci da bi pozdrav "Za dom spremni" ušao u službenu upotrebu u Oružanim snagama RH.
Organizatori peticije, koja je sprovedena putem interneta, tvrde da ju je potpisalo 3.200 osoba, a među potpisnicima se navode akademik Josip Pečarić, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, fudbaler Josip Šimunić, akademik Stanko Popović, bivši direktor Hrvatskog instituta za istoriju Mirko Valentić, predsednik Hrvatskog nacionalnog etičkog suda Zvonimir Šeparović, advokat Zvonimir Hodak, bivši politički emigrant Nikola Štedul, don Anđelko Kaćunko, franjevac Miljenko Stojić, novinar Velimir Bujanec...
Pismo sa istim zahtevom je, kako je ranije prenela Hina, upućeno i lideru najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislavu Karamarku.
Ta inicijativa izazvala je oštre reakcije u Srbiji, ali i u Hrvatskoj.
Koalicija udruženja izbeglica osudila je tu inicijativu i zatražila od Evropske unije da pošalje jasnu poruku da je pokušaj rehabilitacije ustaškog pokreta i zločinačke NDH nedopustivo.
Predsednik Koalicije Miodrag Linta rekao je da je ovo još jedan u nizu primera koji potvrđuju da je hrvatsko društvo zadojeno netrpeljivošću i mržnjom prema svemu što je srpsko.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.