Incko preti RS da odustane od referenduma

Izvor: S media, 29.Apr.2011, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko preti RS da odustane od referenduma

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da će, ako Republika Srpska ne odustane od referenduma, biti prinuđen da preduzme korake da bi sprečio to glasanje i upozorio da bi liderima RS mogle biti uvedene sankcije.

Incko je ocenio da je BiH suočena s najtežom krizom od okončanja rata zbog, kako je rekao, secesionističke politike bosanskih Srba koja paralizuje zemlju.

"Ovo je definitivno najozbiljnija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kriza od potpisivanja Dejtonskog sporazuma", izjavio je Incko u intervjuu britanskom listu "Gardijan".

SRS: Referendum legitimno pravo građana RS

Josipović: Neophodan konsenzus sva tri naroda

Tadić i Gul sutra sa članovima predsedništva BiH

"Nikad ranije nije bilo planova za takav referendum, čiji je cilj da poništi sva dostignuća. On dovodi u pitanje ulogu visokog predstavnika i mogao bi biti direktan napad na Dejtonski sporazum", rekao je on i dodao da će poništiti taj zakon.

Novi izaslanik EU za Balkan Miroslav Lajčak trebalo bi da poseti Banjaluku kako bi, kako je naveo "Gardijan", pozivajući se na visoke diplomate, "naredio predsedniku RS Miloradu Dodiku" da otkaže glasanje.

Britanski list je preneo da se očekuje da će Lajčak upozoriti Dodika da bi, ako bude prkosio međunarodnoj zabrani referenduma, on i njegovi saradnici mogli da se suoče sa sankcijama EU poput zabrane putovanja i zamrzavanja imovine i računa u bankama.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.